Турският авиопревозвач Търкиш Еърлайнс потвърди в петък, че на полетитете

...
Турският авиопревозвач Търкиш Еърлайнс потвърди в петък, че на полетитете
Коментари Харесай

Турция ще попречи на хора от Ирак, Сирия и Йемен да летят до Беларус

Турският авиопревозвач " Търкиш Еърлайнс " удостовери в петък, че на полетитете за Минск няма да позволява жители на Ирак, Йемен и Сирия. На полетите за Минск няма да се позволяват жители на тези страни. Изключение ще има единствено за притежатели на дипломатически паспорти, съобщи пред ТАСС представител на компанията.

Полските управляващи считат, че управлението на Беларус умишлено притегля в своята страна мигранти от Близкия изток, с цел да ги изпраща по-късно на границата с Европейски Съюз, преднамерено дестабилизирайки обстановката в съюза. Преди това министър председателят на Полша Матеуш Моравецки, говорейки за ограниченията за решение на настоящата мигрантска рецесия на полската граница, сподели, че е належащо да бъдат въведени спомагателни наказания във връзка с авиолинии, включително беларуски.

Според оценките на полските служби сега в Беларус се намират 15 000 мигранти, сред 2 и 4 хиляди от тях се намират в непосредствена непосредственост до границата на Полша.

През тази година полските граничари са предотвратили към 33 хиляди опита за незаконно прекосяване на полско-беларуската граница. В понеделник обстановката се изостри, откакто към границата се приближиха няколко хиляди мигранти, които от време на време на огромни групи се пробват да пробият загражденията и да влязат в Полша.

Беларуската национална самолетна компания " Белавиа " приключва транспорта на жители на Ирак, Сирия и Йемен от Турция в Беларус. Авиокомпанията взе това решение след молба на турските управляващи поради мигрантската рецесия сред Беларус и Полша, отбелязва Ройтерс.

" В сходство с решение на способените органи на Турция от 12 ноември 2021 година жители на Ирак, Сирия и Йемен няма да бъдат транспортирани с полети от Турция за Беларус ", се споделя в известие на пресслужбата на " Белавиа ".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари през днешния ден на Турция за решението да не позволява жители на Ирак, Сирия и Йемен, планиращи да пътуват до Беларус, да купуват билети или да се качват на самолети на турските летища, съобщи Ройтерс. " Благодаря на турските управляващи ", написа Мишел в Туитър.

Мишел засяга пост на формалната страница в същата обществена медия на турската Главна дирекция за гражданска авиация, в който се показва, че решението е било взето, с цел да се позволи " казусът с незаконното прекосяване на границата сред Европейски Съюз и Беларус ". Според известието в Туитър решението ще важи до второ разпореждане.

Европейски Съюз договаря с интернационалните превозвачи като " Търкиш еърлайнс ", с цел да ги убеди да преустановят издаването на еднопосочни билети до Минск, откъдето, както твърди блокът, мигрантите са превозени до полската граница като инструмент за оказване на напън върху Европейски Съюз.

Полската полиция заяви за два случая на границата с Беларус

Полските управляващи са попречили на две групи мигранти късно през вчерашния ден да преминат границата от Беларус, като се базира на локалната полиция. Денят е бил относително по-спокоен за тази седмица, изпълнена с напрегнати борби, заяви Ройтерс,

Хванати в капан сред две граници, мигрантите живеят в студа в спонтанни лагери. Полската гранична защита заяви през днешния ден в " Туитър ", че през вчерашния ден е имало 223 опита за незаконно секване на границата. В два от случаите е ставало дума за по-големи групи - единият покрай Кужница Бялостоцка, където беларуската войска се е пробвала да изтласка към 35 души, най-вече дами и деца, на полска територия, а другият е бил с група от към 100 мигранти покрай Половце, заяви локалната полиция.

Днес беларуската гранична работа заяви за към 100 мигранти, които се придвижват към спонтанен лагер на границата с Полша, съобщи РИА Новости.

Късно през вчерашния ден, когато Полша празнуваше Деня на независимостта, президентът Анджей Дуда отиде на границата. " Искам да благодаря на всички бойци, служители на реда, граничари и на всички, които служат на нашата граница ", написа той в " Туитър ". " Те пазят нашата сигурност с отдадената си работа ", сподели той.

Балтийските страни предизвестиха за допустима военна ескалация

Балтийските страни-членки на Европейския съюз предизвестиха за допустима военна ескалация в резултат на опълчването, зародило поради мигрантите, които се пробват да влязат в Европейски Съюз от Беларус, заяви ДПА.

В взаимна декларация, публикувана в четвъртък, министрите на защитата на балтийските страни предизвестяват, че скупчванията на мигранти, които Европейски Съюз счита, че са съзнателно основани от Минск, заплашват огромен бранш от източния фланг на Съюза и биха могли даже да разпалят боен спор.

" Големи групи от хора са събирани и прехвърляни в граничната зона, където по-късно са принуждавани да пресичат границата незаконно. Това усилва вероятността от провокации и съществени произшествия, които биха могли също по този начин да се разпрострат върху военната сфера ", се споделя в изказването на министрите на защитата на Естония, Латвия и Литва Кале Лаанет, Артис Пабрикс и Арвидас Анушаускас. Те осъждат " умишлената ескалация на актуалната хибридна офанзива на беларуския режим ".

Тримата министри акцентират поддръжката си за Полша и приканват Европейски Съюз " да усили практическата си помощ за възстановяване на сигурността по външните си граници ".

Западните членки на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации осъдиха потреблението на мигрантите от Беларус

В изказване западните страни-членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации осъдиха потреблението на мигрантите за политически цели от режима в Беларус, заяви Ройтерс. Съединени американски щати, Англия, Франция, Естония, Ирландия и Норвегия сложиха въпроса за рецесията на границата сред Полша и Беларус на закрито съвещание на Съвета за сигурност.

В декларацията на шестте страни се споделя: " Ние осъждаме оркестрираната инструментализация на човешки същества, чийто живот и благоденствие са сложени в заплаха с политически цели от Беларус за дестабилизиране на прилежащи страни и външните граници на Европейския съюз и отклонение на вниманието от нейните лични увеличаващи се нарушавания на човешките права ".

Шестте страни дефинират метода на Беларус като " недопустим " и упрекват президента Александър Лукашенко, че се трансформира в опасност за районната непоклатимост. В декларацията се приканва за " мощна интернационална реакция ", с която да бъде потърсена отговорност от Беларус. Западните членки на Съвета за сигурност афишират желанието си да обсъдят по-нататъшните ограничения, които биха могли да подхващат по този въпрос.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР