Турските войски удариха почти 200 обекта в Сирия и продължават

...
Турските войски удариха почти 200 обекта в Сирия и продължават
Коментари Харесай

Руски депутат: Москва няма да се меси в в конфликта в Североизточна Сирия

Турските войски удариха съвсем 200 обекта в Сирия и не престават да напредват в интервенцията "Извор на мира ", написа съветското онлайн издание "Вести " за почналата сухопътна фаза от офанзивата на Анкара. Сирийската организация САНА осведоми за минимум 8 починали сирийци, измежду които 3 деца, прибавя "Вести ".

Турските сили се пробваха да завладяват Тал Абияд, само че отбраняващите го кюрдски формирования отблъснаха щурма. Военни специалисти чакат градът да бъде обкръжен още през днешния ден, написа "Росийская газета ". Кюрдските сили от време на време влизат в пердах с турски войски и протурски отряди, настоящи на сирийска територия. Откъм Сирия нееднократно бе обстреляно граничното турско населено място Нусайбин, показва вестникът.

Третата интервенция на турската войска в Сирия ще стане по-внушителна от първите две. Обявена преди пет дни, тя обаче провокира съществени паники в света и даже бе наказана - поради риска от дестабилизация на целия район, отбелязва "Комерсант ". Ръководената от кюрди коалиция Сирийски демократични сили декларира, че няма да отстъпи "нито педя " своя земя, само че в действителност не може да опълчи кой знае какво на турската авиация и на сухопътните сили. Позицията на Русия остава същата - Москва упорства Анкара да договаря с Дамаск, а Дамаск - с кюрдите, се споделя в публикацията.

Изданието цитира съветския външен министър Сергей Лавров, съгласно който Дамаск и кюрдите уверили Москва, че са подготвени за разговор. Същевременно висшият посланик декларирал пред публицисти, че за обстановката в Североизточна Сирия са виновни Съединени американски щати. "Американците проведоха там квазидържавни структури и доста интензивно лансираха кюрдската тематика по метод, пораждащ възражения у арабските племена, обичайно населявали тези територии. Това е доста рискова игра ", акцентира Лавров. Сега американците в действителност изоставят кюрдите на произвола на ориста, разяснява всекидневникът предстоящото евакуиране на американските войски от зоната на турската интервенция.

Според Лавров турският външен министър Мевлют Чавушоглу твърдо и изрично е удостоверил в диалог с него, че Анкара зачита суверенитета и териториалната целокупност на Сирия, и загатнал, че интервенцията няма да трае дълго. Дипломатически източници на вестника обаче разясняват, че турците и преди са наричали краткотрайно наличието си в Сирия, само че дейностите им там сочат противоположното. В тези региони се откриват да вземем за пример турски образователни заведения и се заплаща с турска валута, настояват те.

Москва не може с твърди ограничения да попречва турската интервенция, инак ще сложи под опасност "формата от Астана ", в който Русия взе участие наред с Турция и Иран. Това би станало удар за политическото споразумяване в Сирия, изключително малко преди да стартира работа Конституционният комитет, добавя "Комерсант ".

Руският анализатор Фьодор Лукянов позволява пред "Взгляд ", че във връзка със сирийския спор Москва поддържа "контакти на сенчесто равнище " както с Анкара, по този начин и с Вашингтон. Според него Русия може да извлече изгода от обстановката, преди всичко като реши най-накрая казуса с Идлиб. Това е различен район в Сирия, следен и до през днешния ден от недоубити джихадисти, при все това турският президент Реджеп Ердоган даде обещание да ги прогони оттова още преди година, припомня изданието.

"Проблемът с Идлиб е доста изострен, Турция не е способна да го реши, въпреки че сякаш се бе наела. Мисля, че в подмяна на известно нахлуване на Турция в Сирия и основаване на прословутата буферна зона Русия може да изиска повече независимост на деяние в Идлиб, преди всичко за сирийската войска. Е, и за себе си ", допуска специалистът.

Русия няма да се меси в спора в Североизточна Сирия, само че би могла да работи като медиатор, даже дружно със Съединени американски щати, декларира за "Известия " Владимир Джабаров от управлението на външнополитическата комисия в Съвета на федерацията. Конфликтът ще докара до по-нататъшна ескалация и Вашингтон играе главната дестабилизираща роля в района, твърди ръководителят на същата комисия Константин Косачов. Съединени американски щати "винаги са имали личен дневен ред - да довеждат на власт сили, лоялни към американците и визията им за развиване на района ", споделя той.

"Известия " напомня септемврийското изказване на президента Реждеп Ердоган пред Общото заседание на Организация на обединените нации, че Анкара възнамерява да засели в Североизточна Сирия 1-2 милиона сирийски бежанци, намиращи се в Турция. От началото на войната през 2011 година турците са дали леговище на над 3,5 милиона сирийци. Но североизточните сирийски провинции се считат за исторически кюрдски земи и кюрдите посрещнаха думите на Ердоган с неразбиране и яд. Те към този момент отблъснаха от този район "Ислямска страна " и очевидно ще се борят за своя дом до последно, предвижда всекидневникът.

А популацията на Турция е настроено патриотично - хората имат вяра в своята войска и схващат потребността от сегашната военна интервенция. Ако турските жители видят с очите си по какъв начин бежанците напущат градовете им, всичко ще бъде целесъобразно, разяснява пред "Известия " тюркологът Юрий Мавашев.

"В Сирия е заложено на карта бъдещето на Ердоган ", декларира в заглавие "Независимая газета ". Анализатори нееднократно са посочвали "сирийските " упоритости на турското управление като причина за стремителния спад в рейтингите на президентската Партия на справедливостта и развиването и за растящото въздействие на опозиционните политици в страната. Армейски източници на турския щемпел свързват със "сирийското досие " и оставките на неколцина авторитетни генерали преди повече от месец. Според тях във войската царува отчаяние от външната политика на гражданските управляващи, написа изданието.

От друга страна всички съществени опозиционни партии утвърждават сирийската интервенция на Турция, с изключение на прокюрдската Демократична партия на народите, обръща внимание съветският политолог Тимур Ахметов, живеещ в Анкара. Същевременно "трябва да се има поради, че през днешния ден в Турция е мъчно човек да приказва от антивоенни позиции ", прибавя той. Експерти на "Независимая газета " стигат до извода, че "сирийската акция на Ердоган е по-скоро бомба със закъснител ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР