Турските военноморски сили прихванаха и ескортираха израелски изследователски кораб извън

...
Турските военноморски сили прихванаха и ескортираха израелски изследователски кораб извън
Коментари Харесай

Турция изгони израелски кораб извън водите на Северен Кипър

Турските военноморски сили прихванаха и ескортираха израелски проучвателен транспортен съд отвън водите на Северен Кипър, съобщи Ал Джазира, представена от БГНЕС. Израелският проучвателен транспортен съд е напуснал региона, откакто е турско веонноморско средство го е прихванало и издало заповед да напусне кипърския сектор. С това продължава да нараства напрежението към изследването на естествените запаси в района.
Корабът Бат Галим от израелската институция за океанографски и лимнологични проучвания е провеждал изследвания в териториалните води на Северен Кипър в съгласуваност с кипърски чиновници, оповестиха израелски медии в събота, цитирайки министерството на националната инфраструктура, енергетика и води на Израел. Според отчети турските кораби се свързали с проучвателния транспортен съд, поискали пояснение на активността на учените, след което поискали той да напусне този регион на Средиземно море.
Инцидентът става седмици откакто Турция подписа съглашение с Либия, което обрисува граница в източната част на Средиземно море. Граница обаче пресича тази, която Гърция преглежда като морска територия на своите острови.
Гърция и Турция не са разграничили своите стопански зони, които разрешават на страните да експлоатират подводните благосъстояния. Кипър, Израел и Египет, които са обрисували своите стопански зони, към този момент откриха морски газови залежи, които могат да зареждат стопанските системи им за десетилетия напред. Сделката сред Турция и Либия подхранва районното напрежение с Гърция, Кипър и Египет поради правата за сондиране на петрол и газ в района.
Трите страни обявиха, че новото съглашение е в несъгласие с интернационалното право, а в отговор на това Гърция експулсира либийския дипломат. " Това съглашение беше формирано недобросъвестно ", съобщи представителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас пред кореспонденти предходната седмица.
Европейският съюз също осъди договорката, като мнението на Съюза е, че " Сделката суверенните права на трети страни и не се преценява с морското право “.
Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че съглашението също ще разреши на Турция да извърши сондажи на континенталния шелф на Либия с утвърждението на Триполи и това е в сходство с интернационалното право. " С това ново съглашение сред Турция и Либия можем да проведем взаимни проучвателни интервенции в тези изключителни стопански зони, които определихме. Няма проблем ", сподели Ердоган. " Други интернационалните участници не могат да правят проучвателни интервенции в тези региони. Гръцки Кипър, Египет, Гърция и Израел не могат да открият газопреносна линия, без авансово да получат позволение от Турция ", добави турският президент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР