Турските власти задържаха общо 10 чужди граждани, престрували се на

...
Турските власти задържаха общо 10 чужди граждани, престрували се на
Коментари Харесай

Турция задържа германци, французи и италианци за "опит за намеса в изборите"

Турските управляващи задържаха общо 10 непознати жители, престрували се на наблюдаващи на парламентарните и президентски избори, в Югоизточна Турция, съобщи Анадолската организация, като цитира източници от службите за сигурност.

Според полицията те работили в провинциите Агръ, Шърнак, Батман и Диарбекир. В. " Сабах " написа, че става въпрос за трима французи, трима германци и трима италианци.

Източници от външното министерство, представени от организацията, споделят, че арестуваните се представяли като наблюдаващи на изборите от името на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), без да са такива, и желали да извършат измами с урни. Те ще бъдат изправени пред съда, написа проправителственият в. " Йени шафак ".

Арестите съответстват с напрежението сред ОССЕ и Турция, подбудено от отхвърли на управляващите в Анкара да позволен двама депутати, един от Германия и един от Швеция, като наблюдаващи на изборния развой. Освен това организацията разгласява отчет преди вота, в който изрази терзание от вероятни нередности в изборите.

В Югоизточна Турция, където са арестувани западноевропейските жители, по-рано този месец имаше и разбъркване на изборни секции, което съгласно критици на ръководещите е ориентирано против прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Властите упорстват, че единствената причина са съображения за сигурност, свързани с организации като неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Анадолската организация заяви и че 11 хипотетични членове на ПКК са били арестувани в Анкара поради планувани " провокативни дейности " на изборите. Според кюрдската телевизия Rudaw обаче ПКК са оповестили, че няма да подхващат никакви въоръжени дейности в границите на изборния ден.

Изборните управляващи в Турция в това време оповестиха, че могат да подсигуряват сигурността на вота в Югоизточна Турция и изключително в елементи от провинция Шанлъурфа, откъдето постъпваха недоволства поради изборния развой. По-рано ОССЕ заяви, че няма да изпраща наблюдаващи в Шанлъурфа като част от турската си задача от близо 330 души, таман поради проблеми със сигурността.

" ОССЕ с проект за безпорядък в Турция "

От няколко дни турски представители предизвестяват за " заплахите " от дейности на непознати наблюдаващи. Турският министър председател Бинали Йълдъръм предизвести, че някои наблюдаващи " се държат като представители на радикални политически структури " и работят за " интервенция в изборите по един или различен метод ".

Анадолската организация написа през вчерашния ден, че " наблюдаващи от ОССЕ възнамеряват да основат безпорядък в Турция ", като се позоваха на източници от службите. Идеята съгласно организацията била да се сътвори погрешно усещане за резултатите и " образуване на огромни митинги ". Освен това източниците научили, че " някои наблюдаващи от ОССЕ намерено поддържат ПКК ".

Пресконференцията на наблюдаващите е планувана за на следващия ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР