Турските власти са решили да се обърнат към Интерпол, за

...
Турските власти са решили да се обърнат към Интерпол, за
Коментари Харесай

Турция се обръща към Интерпол, за да иска арест за баскетболист от НБА

Турските управляващи са решили да се извърнат към Интерпол, с цел да изискат задържането на турския баскетболист Енес Кантер, играещ в НБА в тима на "Ню Йорк Никс ", който е упрекнат в принадлежност към "терористична организация ", съобщи Агенция Франс Прес, като се базира на Анадолската организация, заяви Българска телеграфна агенция.

26-годишният баскетболист постоянно декларира поддръжката си за ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, който турските управляващи упрекват за организирането на опита за прелом в Турция през юли 2016 година

Истанбулската прокуратура е подготвила искане за екстрадиция, както и искане за издаване от Интерпол на алена бюлетина, която ще размени интернационалната заповед за арест, издадена за баскетболиста. Прокуратурата е предала нужните документи на способените управляващи в Анкара.

Турция анулира през 2017 година паспорта на Енес Кантер - очевиден съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган, и издаде заповед за арест на баскетболиста поради връзките му с Гюлен.

Бащата на баскетболиста - Мехмет Кантер, бе арестуван за малко.

Енес Кантер разгласи на 5 януари, че няма да взе участие в пътешестване на неговия тим в Лондон, защото се опасява за живота си поради враждебното си отношение към Ердоган.

Президентът на турската баскетболна федерация Хидайет Тюркоглу, който е и консултант на президента Ердоган, окачестви тези думи като "клеветническа " акция против Турция.

Турските управляващи преследват праволинейно последователите на Гюлен, който живее в Съединени американски щати от към двайсет години. Десетки хиляди хора, обвинени за връзки с Гюлен, бяха задържани след опита за прелом.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР