Турските власти са разкрили два допълнителни перона за обслужване на

...
Турските власти са разкрили два допълнителни перона за обслужване на
Коментари Харесай

Откриха два допълнителни перона за обслужване на тировете на ГКПП Капъкуле

Турските управляващи са разкрили два спомагателни перона за обслужване на тировете на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капъкуле на българо-турската граница. С това пероните на турската митница са били увеличени от 8 на 10. В резултат пропусквателната дарба на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капъкуле към Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево от 950 тира на ден /според данните от последните 3 месеца/ се възнамерява да се усили до 1250 тира още през първата четвърт на 2019 година Това се показва в документално известие на министъра на търговията госпожа Рухсар Пекджан.

По потенциал Капъкуле е най-големият граничен и митнически пункт на Турция към България и респективно към Европа. В същото време е и най-натовареният, заради което се образуват километрични опашки, представляващи сериозен проблем и за Турция, и за България. По-голямата част от турския експорт за Европа минава през България.

Турският министър показва, че за понижаване на дългите престои на митниците, турската страна подхваща ограничения за активизиране на разговора и на съдействието със заинтригуваните страни и институции за модернизиране на обектите и инфраструктурата на митническите зони.

Предвижда се на Капъкуле да бъде увеличено цифрата на обслужващия личен състав, както и да бъде повишен потенциалът на рентгеновите скенери. Като опция се работи по увеличението и модернизирането на потенциала на Граничен контролно-пропусквателен пункт Хамзабейли/Лесово. От 18 декември се възнамерява част от потока от тирове да се насочва към Хамзабейли, се отбелязва в известието.

Също по този начин се планува да се вкара електронно обслужване на митническите гишета през първото тримесечие на 2019 година

В същото известие турският министър на търговията госпожа Рухсар Пекджан особено отбелязва и водените с българската страна диалози през месец ноември по отношение на обслужването на тировете по общата граница, като показва, че те " са били доста ползотворни ". Тя акцентира, че увеличението на пероните за тировете на Капъкуле от 8 на 10 е било направено по молба на българските митнически управляващи за понижаване на дългите престои.

" Съвместно с българската страна създадохме общи работни групи за решение на проблемите по прекосяването и престоя на тировете на гранично контролно-пропусквателните пунктове. Изготвен бе взаимен проект за работа по тези проблеми. Тъй като натоварването на митниците доближава върхови точки в края на седмицата, считаме, че в случай че потокът върви през делничните дни, по този начин ще се отстрани в огромна степен натрупването на километрични опашки. Смятам, че вследствие на общите старания, които поставят Турция и България, в скоро време ще бъдат сполучливо решени проблемите ", показва турският министър на търговията госпожа Пекджан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР