Турските власти продължават практиката на многомилиардни заеми в чужбина за

...
Турските власти продължават практиката на многомилиардни заеми в чужбина за
Коментари Харесай

Арабските шейхове решиха да спасят турската лира

Турските управляващи не престават практиката на многомилиардни заеми в чужбина за поддръжка на националния валутен пазар, който се срина предходната година с рекордна сума за 20 години.
Според Bloomberg турската централна банка се съгласи да набере суап линия от 4,9 милиарда $ в Обединените арабски емирства, с цел да попълни изчерпаните си запаси, които станаха негативни в края на предходната година.
Сделката, планувана за три години, ще разреши на Централната банка на Турция да поддържа лирата за още няколко месеца, която загуби повече от половината от цената си по отношение на $ предходната година.

В пика на срутва през декември курсът падна до 18,3 лири за $, макар че при започване на годината се движеше към 7,4. Впоследствие лирата си върна част от срутва и в 16.03 московско време в сряда, 19 януари, се търгува при 13.59 лири за $.
Турската централна банка се втурна да поддържа пазара и през декември „ изгори “ 10% от запасите си посредством продажба на задгранична валута, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи проект за избавяне на лирата. Той включва отплата за депозитите на жителите, в случай че растежът на курса на $ надвиши лихвения %, плащан от банките.

Към 7 януари турската централна банка разполагаше с запаси от 110 милиарда $. Тази сума обаче включва средства от търговски банки, сложени по сметки при регулатора, както и задгранична валута, получена на заем. Ако изключим тези пари, турската централна банка въобще няма запаси: чистата им сума падна под нулата в средата на декември и в този момент е в негативната зона.
Търсенето на пари в чужбина за прехрана на лирата се трансформира в норма за турските управляващи. През август турската централна банка подписа съглашение за валутен суап на стойност 2 милиарда $ с Южна Корея, като преди този момент набра 6 милиарда $ от Китай.
Катар остава най-големият заемодател със суап линия от 15 милиарда $. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР