Спасителите може скоро да се опитат да извадят болен американски изследовател от 3000 фута надолу в турска пещера

...
Турските власти казват, че спасителните екипи чакат лекарите да дадат
Коментари Харесай

Турските власти казват, че спасителните екипи чакат лекарите да дадат зелена светлина операция за извеждане на американски изследовател, който се разболя на почти 1000 метра — повече от 3000 фута — под входа на пещера

От МЕХМЕТ ГЮЗЕЛ Associated Press и KHALIL HAMRA Associated Press, 8 септември 2023 г., 5:27 AMТурските планини Таурус. Спасители от цяла Европа са се втурнали там, за да помогнат на Дики и да го извадят, включително лекари, които са го лекували вътре в пещерата. Причината за заболяването му остава неясна.

„В момента, в който получим зелена светлина от медицинския екип, ще започнем евакуацията“, Реджеп Салчи, който ръководи отделът за търсене и спасяване към турската агенция за оказване на помощ при бедствия, AFAD, каза пред Асошиейтед прес. и че спасителните екипи са създали малки „медицински лагери“ на различни нива по протежение на шахтата, както и „мини лаборатория“, за да наблюдават състоянието на Дики.

Докторите ще му помогнат по целия път до пещерата, каза Сенер пред АП. „Ако лекарят долу даде одобрение, процесът на транспортиране ще започне възможно най-скоро.“

Спасителите смятат, че Дики ще трябва да спира и да почива често на различни точки по протежението пътя нагоре.

Салчи каза, че продължителността на спасяването ще зависи от това дали Дики може да излезе сам със собствените си сили с помощта на спасителите или — ако състоянието му влошава се — на носилка.

"Ако се качи на носилка, това може да продължи 10 дни. Ако му бъде оказана помощ, планираме да го изведем след четири или пет дни,” каза Салчи. пещерата беше разделена на седем секции, като различни спасителни екипи поеха отговорност за всяко от нивата надолу по пещерата. Комуникационните линии вътре в пещерата също са били подобрени, каза той.

Пещерата е една от най-дълбоките в света, според Федерико Катания, говорител в Рим на Италия Национално алпийско и спеологическо спасяване, който каза, че смята, че Дики ще трябва да бъде пренесен на носилка.

„Пещерата се състои от много вертикални шахти, толкова много секции, които са изключително вертикални с малко хоризонтални секции, където спасителите създават временни лагери“, каза той .

Джузепе Конти, координатор на италианската спасителна група, каза пред АП близо до входа на Морка, че „пещерата е много сложна“ и че лекарите трябва да стабилизират състоянието на Дики състояние, за да позволи бързо спасяване.

Докторите са дали на Dickey IV течности и 4 литра кръв вътре в пещерата, казаха служители. Екипи, състоящи се от лекар и трима или четирима други се редуват да остават с американеца през цялото време.

Повече от 170 души, включително лекари, парамедици и опитни пещерняци, участват в спасителната операция. екипи от България, Хърватия, Унгария, Италия, Полша и Турция са част от усилията.

Италианската организация каза, че шестима от техните спасители, включително лекар и медицинска сестра, достигна Дики през нощта. Екипът планираше да работи, за да го поддържа стабилен за 15-20 часа, преди да бъде заменен от друг екип. Малки лагери, разположени на различни нива в пещерата, дадоха място за почивка на лекари, медицински сестри и техници, групата казах.

Турските власти направиха достъпно видео съобщение, което показваше как Дики стои и се движи в четвъртък. Докато беше нащрек и говореше, той каза, че не е „излекуван отвътре“ и се нуждае от много помощ, за да излезе от пещерата.

Той благодари на общността на пещерняците и на турското правителство за усилията им да го спасят.

„Светът на пещерите е наистина сплотена група и е удивително да се види колко хора са отговорили на повърхността“, каза Дики във видеото. „Знам, че бързата реакция на турското правителство да получи медицинските консумативи, от които се нуждая, според мен спаси живота ми. Бях много близо до ръба.“

Базираната в Ню Джърси пещерна спасителна група, с която Дики е свързан, каза, че той е кървял и е губил течност от стомаха си, но беше спрял да повръща и яде за първи път от дни.

Дики беше описан от Европейската асоциация на пещерните спасители като „високо обучен пещерняк и самият пещерен спасител“ който е известен като изследовател на пещери или спелеолог от участието си в много международни експедиции. Той е секретар на медицинския комитет на асоциацията.

Изследователят беше на експедиция, картографираща 1276-метровата (4186 фута) дълбока пещерна система Морка за Anatolian Speleology Group Асоциация, когато се сблъска с проблеми на около 1000 метра надолу, според Юсуф Огренечек от Федерацията по спелеология на Турция. Първоначално той се разболя на 2 септември, но отне до сутринта на 3 септември, за да уведоми другите, които бяха над земята.

___

Сценаристи от Асошиейтед прес Сюзан Фрейзър в Анкара, Турция; Robert Badendieck и Ayse Wieting в Истанбул; Майк Каталини в Трентън, Ню Джърси; Дарко Бандич в Загреб, Хърватия; Джъстин Спайк в Будапеща, Унгария; Ариц Пара в Мадрид; Моника Сцисловска във Варшава, Полша; Патриша Томас в Рим и Ронда Шафнър в Ню Йорк допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР