Турските вестници днес поместват на първите си страници становището на

...
Турските вестници днес поместват на първите си страници становището на
Коментари Харесай

Турски вестник за сделката за С-400: Ердоган постави точка, няма връщане назад

Турските вестници през днешния ден поместват на първите си страници мнението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка договорката с Москва за пазаруване на съветските зенитноракетни системи С-400, предава Българска телеграфна агенция. Ердоган, който приказва през вчерашния ден пред публицисти след утринната молитва на празника Рамазан байрам, съобщи, че е изключено Турция да отстъпи от договорката си с Москва за системите С-400. 

" Ердоган сложи точка. Няма връщане обратно " ( " Стар " ), " Няма да отстъпим " ( " Йени шафак " ), " Няма да отстъпим във връзка С-400 " ( " Акшам " ). Това са заглавията по тематиката на някои от водещите вестници. Въпреки всички закани и огромния напън от страна на Съединени американски щати президентът Ердоган съобщи, че Турция няма да се откаже от договорката за пазаруване на съветските системи С-400, установи в. " Стар ".

Ще подхващаме стъпки в полза на Турция, сподели президентът. В. " Дирилиш постасъ " цитира турския президент, който посочи, че " е значим ползата на Турция, а не на Съединени американски щати ". Във връзка с рецесията със Съединени американски щати във връзка проектите на Турция за придобиване на съветските системи С-400 Ердоган уточни, че до момента Анкара в никакъв случай не е сключвала " скрито " каквито и да било покупко-продажби.

Той посочи, че Съединени американски щати водят " двойна игра " в тази ситуация. Ердоган съобщи, че е уведомил Съединени американски щати, че Турция би могла да възнамерява да купи американските системи Пейтриът единствено в случай че изискванията са толкоз преференциални, колкото тези, предоставени от Русия за С-400. Турция до момента постоянно е работила намерено. А също по този начин отправихме предложение към Съединени американски щати. Казахме им:

" Хайде дано да създадем работна група ". Казахме им: " Продайте ни Пейтриът ". Но поискахме изискванията да бъдат толкоз преференциални колкото съветските. И в случай че са положителни изискванията, ще предприемем стъпки във връзка Пейтриът. Колко тъпо обаче, че от страна на Съединени американски щати не пристигна положително предложение, сподели турският президент, представен от " Дирилиш постасъ ". Съединени американски щати и Турция спорят от месеци поради поръчаните от Турция съветски системи С-400, които съгласно Вашингтон са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО.

Вашингтон предизвестява Анкара, че в случай че Турция купи съветските системи, Съединени американски щати могат да я отстранят от взаимния план за основаване на изтребители Ф-35. Турция предлага на Вашингтон да създадат взаимна работна група поради опасенията на Съединени американски щати във връзка пазаруването на съветските системи С-400.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР