Турските телевизионни сериали предизвикват значителен интерес в чужбина, издигат престижа

...
Турските телевизионни сериали предизвикват значителен интерес в чужбина, издигат престижа
Коментари Харесай

Турските сериали завзеха по-голяма територия от Сюлейман Великолепни

Турските телевизионни сериали провокират забележителен интерес в чужбина, издигат престижа на Турция и постановат нейни артикули в страните, където се излъчват.
Износът на турски драми е достигнал рекордните 500 милиона $ през миналата година, отбелязва вестник " Сабах ", представен от БГНЕС.

Делът на филмовия и ефирен бранш нараства в турската стопанска система с всяка минала година. По данни на Министерството на търговията, всеки сезон към 50 до 70 нови телевизионни сериала се излъчват по малките екрани или в уеб сайтове със стрийминг платформи.

Турските „ сапунени опери “ проникват от Близкия изток до Балканите, от Африка до Централна Азия, от Далечния Изток до Южна Америка, като събират публика от към 700 милиона души в съвсем 146 страни. Турция е на второ място след Съединени американски щати по експорт на сериали.

Средната продажна цена на сериал от 4 000 $ на епизод се е нараснала до 400 000 $ през последните пет години. Износът през 2013 година възлиза на към 150 милиона $. Той е повишен до 350 милиона $ през 2017 година и 500 милиона $ през 2018 година

Турските телевизионни излъчвания, които се трансформират в едни от най-гледаните продукции в страните, за които са предавани, дейно усилват износа на артикули и услуги, способстват за имиджа на Турция и за промотирането на нейни артикули в тези страни.

През последните три години е реализиран напредък на износа на артикули за Венецуела, Бразилия, Перу, Парагвай, Доминиканската република, Аржентина, Уругвай и Чили от Латинска Америка и Карибските страни, където се гледат от ден на ден турски сериали.

В съпоставяне с 2016 и 2018 година износът за Венецуела е повишен с 572 %, следван от Доминиканската република със 155 %, Парагвай - със 105 %, Перу - с 88 % и Чили - със 78 %.

Износът за Египет, където турските драми са огромен шлагер, отбелязва устойчиво положение, макар влошаващите се политически връзки. Експортът за най-голямата страна от арабския свят е достигнал 2,6 милиарда $ за интервала януари-октомври тази година с 6,5 % напредък по отношение на 2018 година

Турски продукции се излъчват и в Латинска Америка, в Африка, Западна и Централна Европа, както и на Балканите. Например износът за Испания, където се излъчват „ Безкрайна обич “ и “Черна обич “, се е покачил с 55 % през 2018 година спрямо 2016 година

Тъй като турските сериали са изключително известни в Южна Америка, броят на туристите от този район е повишен с 46 % по отношение на предходната година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР