Турските телевизионни сериали предизвикват голям интерес в чужбина, допринасят за

...
Турските телевизионни сериали предизвикват голям интерес в чужбина, допринасят за
Коментари Харесай

Турските сериали завладяват света, популяризирайки баклавата и хамама

Турските телевизионни сериали провокират огромен интерес в чужбина, способстват за имиджа на Турция и налагането на нейните артикули в страните, в които се излъчват. С това те играят ефикасна роля за увеличение на износа на артикули и услуги, се споделя в разбор на вестник „ Сабах “.

Според оценките, износът на турски драми е достигнал 500 милиона $ за миналата година, отбелязва изданието, представено от БГНЕС.
Делът на филмовия и ефирен бранш нараства в турската стопанска система с всяка минала година. По данни на Министерството на търговията към 50 до 70 нови телевизионни сериала се излъчват по малките екрани или уеб сайтове със стрийминг платформи всеки сезон.
Турските „ сапунени опери “ са предавани в целия свят – от Близкия изток до Балканите, от Африка до Централна Азия, от Далечния Изток до Южна Америка, достигайки публика от към 700 милиона души в съвсем 146 страни. Турция е на второ място след Съединени американски щати по експорт на сериали.
Средната продажна цена на сериал от 4 000 $ на епизод се е нараснала до 400 000 $ през последните пет години. Износът през 2013 година възлиза на към 150 милиона $. Той е повишен до 350 милиона $ през 2017 година и 500 милиона $ през 2018 година
Турските телевизионни излъчвания, които се трансформират в едни от най-гледаните продукции в страните, в които се излъчват, дейно усилват износа на артикули и услуги, като способстват за имиджа на Турция и промотирането на нейните артикули в тези страни. През последните три години е реализиран постоянен растеж на износа на артикули за Венецуела, Бразилия, Перу, Парагвай, Доминиканската република, Аржентина, Уругвай и Чили от Латинска Америка и Карибските страни, където се излъчват доста турски сериали.
В съпоставяне с 2016 и 2018 година износът за Венецуела е повишен с 572%, следван от Доминиканската република със 155%, Парагвай със 105%, Перу с 88% и Чили със 78%.

Износът за Египет, където турските драми са огромен шлагер, отбелязва непрекъснат растеж, макар влошаващите се политически връзки. Експортът за северноафриканската страна е достигнал 2,6 милиарда $ за интервала януари-октомври тази година с 6,5% растеж в съпоставяне със същия интервал на предходната година. По сходен метод се развива продажбата на артикули и услуги в Обединените арабски емирства (ОАЕ), където формалните управляващи приканват няколко пъти за бойкотиране на турски „ сапунени опери “, като тя е повишена с 11,8% през същия интервал и е достигнала 1,7 милиарда $. Износът за Саудитска Арабия, където турските телевизионни сериали се радват на огромен зрителски интерес, е повишен с 26% през първите 10 месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Износът за страната от Персийския залив възлиза на над 2,6 милиарда $.
Турски продукции се излъчват в Латинска Америка, както и в Африка, Западна Европа, Централна Европа и на Балканите. Например износът за Испания, където се излъчват „ Безкрайна обич “ и “Черна обич “, се е покачил с 55% през 2018 година спрямо 2016 година
Сериали са изнасяни и в Румъния, Хърватия, Черна гора и Сърбия, оказващи въздействие върху турските артикули и марки в тези страни. Износът за Черна гора е повишен със 70% през първите 10 месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Общата стойност на турския експорт възлиза на 105 милиона $. Освен това износът за Сърбия също се е покачил умерено до 786,5 милиона $ през упоменатия интервал от 729 милиона $ през първите 10 месеца на предходната година.
В Африка турските телевизионни сериали също имат голяма група фенове. Експортът на артикули за доста от тези страни също се е нараснал през последните три години. Износът за Сенегал, Танзания и Кения е скочил надлежно със 153%, 134% и 63%, а за Мароко – с 35% за същия интервал.
Тъй като турските сериали са изключително известни в страните от Южна Америка, броят на туристите, идващи от този район, е повишен с 46% по отношение на предходната година. Междувременно представителите на бранша чакат позитивно развиване в износа на услуги като здравен и учебен туризъм, гастрономия и пътнически превоз до страните, внасящи турските сериали. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР