Турските сили и техните съюзници сирийските бунтовници са извършили военни

...
Турските сили и техните съюзници сирийските бунтовници са извършили военни
Коментари Харесай

Амнести обвини Турция във военни престъпления в Сирия

Турските сили и техните съдружници сирийските бунтовници са направили " военни закононарушения ", в това число безцеремонни изтезания по време офанзивата си в Североизточна Сирия. Това разгласи интернационалната правозащитна организация " Амнести интернешънъл ", представени от " Франс прес ".

" Амнести " упрекна силите на Анкара в " тежки нарушавания и военни закононарушения, безцеремонни убийства и противозаконни офанзиви " при интервенцията " Извор на мир ", подхваната на 9 октомври.

Анкара към този момент не е дала отговор, като през вчерашния ден тя разгласи прекъсване на настъплението, само че посочи, че е подхванала всички вероятни ограничения за избягването на цивилни жертви.

Операцията на Анкара цели да прогони " Отрядите за национална отбрана " на сирийските кюрди от регионите покрай границата ѝ в Северна Сирия.

При офанзивата бяха убити минимум 72 цивилни, показват от Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида.

" Турските военни сили и обединението от подкрепяни от Турция сирийски въоръжени групировки демонстрираха срамно неуважение към цивилния живот ", акцентират от " Амнести интернешънъл ".

Обвиненията се основават на показанията на 17 души, в това число медицински, филантропични и избавителни служащи, публицисти и разселени хора, както и на видеокадри.

" Събраната информация дава ужасяващи доказателства за безразборни набези в жилищни региони, в това число набези против дом, пекарна и учебно заведение, осъществени от Турция и нейните присъдружни сирийски въоръжени групировки ", допълват правозащитниците.

Генералният секретар на организацията Куми Найду акцентира, че турските сили и техните съдружници са " показали извънредно коравосърдечно неуважение към цивилния живот ".

Докладът включва показания на кюрдски служащ в Червения полумесец, който е декларирал, че е отстранил телата от останките на турски въздушен удар покрай учебно заведение на 12 октомври.

" Не бих могъл да кажа дали те са момчета или девойки, тъй като труповете им са овъглени. Приличаха на дървени въглища ", отбелязал избавителният служащ.

" Амнести " също по този начин показват, че кюрдската политичка Хеврин Халаф и нейният телохранител са били безогледно екзекутирани от членове на Сирийската национална войска, финансирана и подготвена от Турция формация.

Най-малко още две изтезания на кюрдски бойци са били доказани, че до момента в който сирийските съдружници на Турция са отвлекли двама чиновници на локална здравна организация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР