Турските националистически сериали са ехо на правителствената пропаганда. Често турците

...
Турските националистически сериали са ехо на правителствената пропаганда. Често турците
Коментари Харесай

Турският сериал започна. С носия пред телевизора!

Турските националистически сериали са ехтене на държавната агитация. Често турците ги гледат облечени в носии и шумно " вземат участие " в борбите. Под заглавие " Отсечи главата на неверника! " ФАЦ разгласява есе по тематиката.
" Отсечи главата на неверника! " - под това заглавие " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " отпечатва следващото есе на турския публицист Бюлент Мумай от поредицата му " Писмо от Истанбул ". Мумай споделя за тоталната агитация на държавното управление, за кръвожадните и исторически изопачени сериали и за трагичното опълчване сред двете половини от популацията. В предходно свое " Писмо от Истанбул " създателят бие паника, че и последната релативно самостоятелна медийна група в страната към този момент е сменила притежателя си, а покупката е кредитирана с пари на данъкоплатците. Неслучайно новият притежател се обръща към президента Ердоган с " шефе ", написа Мумай в последното си есе. Ето някои акценти от него:
" Турция наподобява на букет цветя, част от които линеят ден след ден. Благодарение на един режим, който става все по-авторитарен, цветовете и уханията в тази страна последователно чезнат. Демократичните постижения и двестагодишният блян да живеем по западен пример – на всичко това е ударена спирачка. На държавното управление не му е останало нищо друго, с изключение на въздигнатият до небесата шовинизъм, накиснат в набожен сос, заради което то просто желае да повехнат тези цветя, които не пасват в букета му. Или пък ги прекършва и ги изхвърля. Външнополитически триумфи няма никакви, стопанската система не е в положение да създаде благополучие, заради което държавното управление излива гнева си върху " другата половина ". То сочи " другите " с пръст, трансформира ги в цел за " своите 50% " и нагнетява поляризацията в обществото. И тъй като не може с делата си да даде задоволство на хората, то насъсква своите последователи и анатемосва опозицията.
" Отсечи главата на неверника! "
Най-подходящият инструмент за реализиране на тази тактичност без подозрение са медиите, които към този момент се намират напълно под контрола на държавното управление. Особено националистическите сериали на държавната телевизия ТРТ последователно се трансформират в ехтене на държавната агитация. Ердоган персонално се явява на снимачната площадка на някои от тези сериали или устройва за екипите приеми в своя замък с хиляда стаи, а в отговор сериалите преливат от героични словоизлияния, които са в цялостно благозвучие с държавната политика. Ако Ердоган сега има разправии с някоя европейска страна, в съответния османско-исторически сериал посланикът на тази страна начаса получава звучни плесници от султана.
Без никакво подозрение тези сериали имат за цел да консолидират почитателите на ръководещата Партия на справедливостта и развиването и също така да придърпат към нея още гласоподаватели от най-масовата група – националистите. Многобройни постинги в обществените мрежи демонстрират, че държавното управление фактически реализира търсения триумф. В дните, когато се излъчват сериалите, обществените мрежи са цялостни със фотоси на техни фенове, които седят пред тв приемниците с щитове и мечове. По време на победоносните борби на турските бойци възгласите " Аллах, Аллах! " отекват освен на бойното поле, само че и от диваните пред дребния екран. А в случай че борбата се води против християнска войска (това е общият случай), тогава феновете дерат гърла: " Отсечи главата на неверника! " "
По-нататък в есето си създателят споделя, че тези ритуали последователно се трансформират в самобитно обществено другарство: мъжете се събират на групи пред тв приемника в кафенето или вкъщи, облечени в носии и исторически костюми, и гръмогласно " вземат участие " в борбите.
Изопачаване на обстоятелствата
" Сериали, които раздухват националистическите настроения, вървят освен по държавната телевизия, само че и по частните канали на лоялни бизнесмени. По време на всяка турска военна атака отвън границите на страната, бойци и служители на реда в бойни униформи нахлуват по всички канали в най-гледаното време. Но тази Рамбо-пропаганда, сложена в исторически мизансцен, е единствено по-малката част от злото. По-лошото е, че историческите обстоятелства се изопачават и цензурират. Така да вземем за пример султан Абдул Хамид II, за който е известно, че е изгубил най-обширните територии в историята на Османската империя, в сериалите се явява с репликата: " По-скоро ще дадем живота си, в сравнение с педя земя! ". В реалност по време на 33-годишното ръководство на Абдул Хамид II империята губи над милион и половина квадратни километра територии в Тунис, Египет, Кипър, Сърбия, Черна гора и Румъния и по този метод е изтласкана от Европа и Африка.
И още. В османските дворци алкохолните питиета от много време са били на респект. Дори неколцина султани са писали хвалебствени химни за виното. Днешният религиозно задръстен шовинизъм обаче не търпи алкохолните питиета. Не търпи даже най-обикновеното им споменаване. В благозвучие с атмосферата на непоносимост, основана от държавната цензура, през днешния ден думата " вино " се изличава даже от текстовете на песни, писани преди хиляда години от фамозния персийски стихотворец Омар Хаям. "
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР