Турските жени са вършили шест пъти повече домакинска работа отколкото

...
Турските жени са вършили шест пъти повече домакинска работа отколкото
Коментари Харесай

Жените в Турция са поели основната част от товара на неплатената работа по време на изолацията

Турските дами са правили шест пъти повече домакинска работа в сравнение с мъжете по време на карантината, наложена за ограничение на разпространяването на ковид, сочи изследване, осъществено с поддръжката на Програмата на Организация на обединените нации за развиване, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Проучването, извършено през май с присъединяване на над 2400 дами, демонстрира, че дамите са били натоварени с повече неплатена работа по време на изолацията, макар че мъжете са прекарвали доста повече време, работейки у дома.

Разликата сред двата пола при платената работа се е стеснила по време на карантината вследствие на смяна в схемите на работа и понижаване на часовете платена работа на мъжете, сочи изследване.

Същевременно разликата сред половете при неплатената работа и общото времетраене на работата се е нараснала: като цяло размерът на работата на дамите, в това число платена и неплатена, е повишен, до момента в който при мъжете е намалял, открива анкетата.

Лекари: Ситуацията с COVID-19 в Турция е по-тежка от представяната

"Тези изводи потвърждават очевидната реалност на растящия товар на неплатената домакинска работа и грижи, които дамите поставят в допълнение към трудовата им активност ", споделя Клаудио Томази, непрекъснат представител на Програмата за развиване на Организация на обединените нации в Турция.

"Тази обстановка демонстрира незабавната потребност от смяна на политиката, която да донесе по-равноправно разделение на неплатената домакинска работа сред дамите и мъжете ", отбелязва той.

Това се следи освен в Турция. Подобни изследвания демонстрират, че работещите майки в Европа и Съедините щати са поели по-голямата част от домакинските отговорности и грижата за децата по време на изолацията. Същевременно дамите са били изложени в по-голяма степен на домашно принуждение в този интервал, отбелязва организацията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР