Турски военни са поели контрола над ключовата магистрала М4 в

...
Турски военни са поели контрола над ключовата магистрала М4 в
Коментари Харесай

Турция напредва в Северна Сирия, САЩ се изтегля, а кюрдите искат помощ от Русия

 Турски военни са поели контрола над основната автомагистрала М4 в Северна Сирия по време на интервенцията против кюрдските бунтовници. Това заяви военното министерство на Анкара, представено от Агенция Франс Прес. " След сполучливи акции в границите на Операция " Извор на мира “ автомагистрала М4 е под контрола на турските военни, които са навлезли на 30-35 километра във вътрешността в територията “, показва ведомството на страницата си в Twitter.

По-рано стана ясно, че турските сили са си върнали и контрола над Тал Абиад, най-големият град, който са завземали от началото на офанзивата през миналата седмица. Населеното място е в следените от кюрдите региони и в неделя сутринта се появи информация, че той е отвоюван от локалните милиции. След рухването на Тал Абиад, в този момент Рас ал Аин е градът, който се трансформира в огромна цел за завладяване по време на първичната фаза от интервенцията на Анкара, написа БГНЕС.

Съединени американски щати стартират изтеглянето на хиляда военни от Северна Сирия

Съединени американски щати стартират да изтеглят хиляда американски военни от Северна Сирия заради настъплението на Турция, която евентуално има намерение да го разшири още повече на юг и запад. Това съобщи американският министър на защитата Марк Еспър в изявление за CBS, текстът на което беше публикуван в неделя и представен от TACC.

" През миналото денонощие научихме, че Турция евентуално има намерение да разшири настъплението още повече на юг спрямо в началото плануваното, както и на запад, " сподели той. " Също по този начин научихме, че Сирийските демократични сили(СДС) се стремят, по този начин да се каже, да сключат съглашение със сирийците и руснаците за започване на контраатака против Турция на север ", добави Еспър, представен от Агенция " Фокус ".

" По този метод ние се оказваме в обстановка, в която американските сили евентуално ще бъдат затворени сред две противникови армии и това е доста уязвима позиция ", акцентира той. " Поради тази причина разговарях с президента Доналд Тръмп нощес, откакто разисках въпроса и с останалите, които се занимават с въпросите на националната сигурност в администрацията. Той (Тръмп) ни инструктира да стартираме ранното евакуиране на войските от Северна Сирия, " сподели ръководителят на Пентагона. Според него става дума за към хиляда американски бойци, останали в района.

Еспър също беше запитан дали американските военни имат право да отвърнат на огъня при положение на нахлуване върху тях. Според министъра те имат " право на самоотбрана и при нужда ще го употребяват ". Министърът на защитата на Съединени американски щати има вяра, че Турция няма да се съгласи на помирение в Северна Сирия, а кюрдите ще сключат съглашение с Москва и Дамаск. " Те работят за съглашение. Не знам дали към този момент е финализирано, само че сме сигурни, че те работят в тази посока ", сподели той.

" Опитваме се в последния миг да преговаряме с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, само че чакам президентът Ердоган да не се съгласи на помирение. Той няма да се съгласи да върне войските назад на сирийско-турската граница, което ние желаеме от него " Така че имаме всички учредения да имаме вяра, че сирийските кюрди ще сключат съглашение със сирийците и Русия ", сподели Еспър.

Кюрдски военачалник към Съединени американски щати: " Оставяте ни, с цел да бъдем изклани "

Командирът на Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските елементи, споделил на върховен американски посланик: " Вие ни оставяте да бъдем изклани “, и изискал да разбере дали Съединени американски щати ще създадат нещо, с цел да защитят сирийските кюрди, до момента в който Турция продължава военната си интервенция, ориентирана против американските съдружници в Сирия – кюрдите.

" Вие се отказахте от нас. Оставяте ни да бъдем изклани ", сподели военачалник Мазлум Кобани Абди пред заместник-специалния делегат на Глобалната коалиция за победа среще Ислямска страна Уилям Роубък на среща в четвъртък, съгласно вътрешна информация от американското правитество, която достигнала до Си Ен Ен.

" Вие не сте склонни да защитавате хората, само че и не желаете да пристигна друга мощ и да ни отбрани. Вие сте ни продали. Това е аморално ", прибавя кюрдският военачалник.

Той упорства Съединени американски щати да оказват помощ или да спрат офанзивата на Турция, или да разрешат на Сирийските демократични сили да реализират съглашение с режима на Асад в Дамаск и неговите съветски поддръжници, позволявайки на съветските военни самолети да наложат неразрешена за полети зона над Североизточна Сирия, като по този метод лишават опцията на Турция да прави въздушни удари. Съединени американски щати не желаят кюрдите да се обръщат към руснаците, споделят чиновници на администрацията.

" Трябва да знам дали сте способни да отбраните моя народ, да спрете тези бомби да падат върху нас или не. Трябва да знам, тъй като в случай че не сте, би трябвало да сключа договорка с Русия и режима в този момент и да поканя техните самолети да защитят този район ", споделя Мазлум, представен от БГНЕС.

Турция стартира нахлуването в Сирия, с което от дълго време заплашваше, откакто президентът Доналд Тръмп подреди дребен контингент от към 50 американски бойци да бъде изтеглен от граничната зона на фона на убеждението, че турската атака следва. Преди това, като мярка за създаване на доверие с Турция, Съединени американски щати убедиха кюрдите да демонтират отбранителните си укрепления по границата и да изтеглят бойците си назад. Съединени американски щати обявиха, че Турция се е съгласила на съглашението, което имало за цел да предотврати едностранните военни дейности в Турция.

Старши членове на администрацията на Тръмп подчертавали, че Турция ще нахлуе без значение от това дали американските войски останат и че Съединени американски щати не са напуснали сирийските кюрди, само че държавното управление на Съединени американски щати към момента не е подхванало дейности за прекъсване на турската атака.

Американският президент подписа изпълнителна заповед в петък, която дава на Министерството на финансите " доста обилни нови управляващи за наказания " против Турция поради дейностите ѝ в Сирия, само че Съединени американски щати нямат незабавни проекти да ги употребяват, съобщи министърът на финансите Стивън Мнучин.

Генерал Мазлум споделил на Роубък в четвъртък, че " от два дни се арестувам от излизане пред пресата, където да кажа, че Америка ни изостави и че бих желал в този момент да излезете от нашите региони, с цел да мога да поканя самолети на руснаците и на режима да се грижат за въздушното пространство. Или спрете тази бомбардировка върху нашия народ в този момент, или се дръпнете настрана, с цел да можем да пуснем руснаците. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР