Турски учени предупреждават за опасността от нови силни земетресения, заплашващи

...
Турски учени предупреждават за опасността от нови силни земетресения, заплашващи
Коментари Харесай

Учени предупреждават за опасност от трусове над 7 по Рихтер в Турция

Турски учени предизвестяват за заплахата от нови мощни трусове, заплашващи Истанбул и региона на Мраморно море.

Учените са изготвили отчет въз основа на проучване на интензивността по Северноанадолския разлом южно от Истанбул. Според специалистите е допустимо по този разлом в посока изток-запад да станат трусове с магнитуд 7,5, 7,4 и 7,2 по Рихтер, написа турският в. "Карар ", представен от Българска телеграфна агенция.

Прогнозата е за минимум две и най-вече четири трусове, споделя доцент Фатих Булут.

Заключенията на учените се основават на оценките за насъбраната сила при проучването на 1500-годишния разлом при Мраморно море.

В отчета си специалистите означават, че пагубното земетресение в същия разлом през 1999 година не е послужило за урок, а Истанбул остава неопитен за възможен нов мощен земен трус.

„ Превантивните ограничения, премисляни тогава, по този начин и не бяха осъществени и освен, че пропуските от 1999 година не бяха отстранени, само че и общата картина стана още по-лоша”, сигнализират учените.

Северноанадолският разлом, който отстои единствено на 12 километра от Истанбул, е най-активният в Европа и е провокирал няколко съществени трусове през предишния век. Последният мощен трус бе на 17 август 1999 година, когато земетресение с магнитуд 7,4 в региона на Мраморно море лиши живота на над 17 000 души, а стотици хиляди останаха без дом.

Турски учени постоянно предвиждат предстоящ мощен земен трус в същия регион през идващите години.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР