Турски учен бе осъден днес на 15 месеца затвор, защото

...
Турски учен бе осъден днес на 15 месеца затвор, защото
Коментари Харесай

Осъдиха на 15 месеца затвор турски учен, разкрил риска от рак заради токсично замърсяване

Турски академик бе наказан през днешния ден на 15 месеца затвор, тъй като разкрил заплахата от рак, породен от токсично замърсяване в западна Турция, заяви организация Франс прес.

Съд в Истанбул осъди Бюлент Шък за разпространяване на секретни информации - присъда, окачествена като "пародия на правораздаване " от Амнести интернешънъл.

Миналата година доктор Шък оповести резултатите от изследването, осъществено сред 2011 и 2015 година от него и други учени по поръчка на министерството на опазването на здравето. Резултатите демонстрираха връзка сред токсичността на почвата, водата и храната и зачестилите случаи на рак в няколко окръга в западна Турция.

След като си даде сметка, че държавното управление не взима ограничения, ученият разгласява няколко публикации във вестник "Джумхуриет ".

"Проучването демонстрира ясно доколко водните запаси са инфектирани с токсични вещества ", сподели доктор Шък пред публицисти след присъдата, съгласно която той остава на независимост в интервала на обжалването й.

"Решението на съда демонстрира, че резултатите от едно изследване, което директно визира публичното здраве, може да бъдат укрити. Това е недопустимо ", добави той.

Промишлената зона в Диловасъ, която се намира на към 80 км от Истанбул и в която има няколко химически и металургични завода, бе особено посочена в отчета като регион, в който случаите на рак са доста повече от междинното интернационално равнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР