Турски танкове по границата със Сирия Самолети на турските военновъздушни

...
Турски танкове по границата със Сирия Самолети на турските военновъздушни
Коментари Харесай

Турски изтребители продължават ударите по позиции на сирийски кюрди


Турски танкове по границата със Сирия

Самолети на турските военновъздушни сили унищожиха през вчерашния ден две огневи позиции, от които сирийските кюрдски формирования " Сили за отбрана на народа " и партия " Демократичен съюз " обстрелваха турските градове по границата, заяви турската телевизия " А хабер ", представена от ТАСС.

По данни на малкия екран, по турския град Рейханлъ били изстреляни 11 ракети, 9 от които се взривили в самия град. В резултат на обстрела умрял един сирийски жител, а 47 души били ранени. На ракетно нахлуване бил подложен и град Килис. На негова територия се взривили четири снаряда, при което били ранени седем души.

Генералният щаб на турските въоръжени сили разгласи в събота началото на интервенция " Маслинова клонка " срещу кюрдските милиции в региона на град Африн, където живеят близо 1,5 милиона сирийски кюрди. По последни данни в хода на интервенцията самолетите на турските Военновъздушни сили са поразили 153 цели в Африн.

Телевизия " Ска нюз - Арабия " заяви, че вследствие на въздушните удари в Африн са убити шестима цивилни и трима бойци от " Силите за отбрана на народа ". Турският общоприет щаб съобщи, че всички починали са " терористи ".

Най-малко 11 цивилни, в това число пет деца, бяха убити през вчерашния ден при турските въздушни удари по кюрдския анклав в Северозападна Сирия Африн, съобщи Франс прес, като се базира на нови данни на неправителствена мониторингова организация.

По-рано през вчерашния ден Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида заяви за осем убити при бомбардировките на село Джалбара. Жертвите били от едно семейство бежанци, които преди живеели в прилежащата провинция Идлиб.

В събота Турция стартира военна интервенция в региона на Африн против кюрдската милиция Сили за отбрана на народа (СЗН). Тогава бе обявено за девет убити при турските въздушни удари - шестима цивилни и трима кюрдски бойци.

Вашингтон бил предизвестен

Турция предизвести Съединени американски щати, че възнамерява въздушна и сухопътна интервенция против кюрдски милиции в северна Сирия, съобщи през вчерашния ден американският министър на защитата Джим Матис, представен от Франс прес.

" Турция беше откровена, те ни предизвестиха преди да изпратят авиацията, споделиха ни, че ще го сторят консултирайки се с нас ", съобщи Матис пред публицисти, съпътстващи го на борда на самолета на път за Азия, където той ще направи едноседмична обиколка. " Сега работим с министерството на външните работи по това по какъв начин да действаме по-нататък ", добави шефът на Пентагона.

Турция, съдружник на Съединени американски щати в Атлантическия съюз, е " единствената страна от НАТО с дейна бунтовническа активност на личната си територия, и нейните безпокойства за сигурността са законни ", посочи Матис.

Анкара счита сирийската кюрдска милиция " Сили за отбрана на народа " за клон на неразрешената Кюрдска работническа партия /ПКК/, водеща въоръжена битка от десетилетия в преобладаващо кюрдския югоизток на Турция. Но " Силите за отбрана на народа " получават поддръжката на Съединени американски щати в качеството си на значими съдружници на антиджихадистката коалиция в Сирия, отбелязва организацията.

Москва следи турската интервенция

Русия се намира в контакт с представители на Сирия и Турция и деликатно следи интервенцията в Африн, съобщи представителят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Ние по най-внимателен метод следим хода на интервенцията /в региона на сирийския град Африн/. Руските представители са в контакт както със сирийското управление, по този начин и с турското управление, включително по този въпрос, съобщи пред публицисти Песков. Той акцентира, че за основополагащ се счита правилото на опазване на териториалната целокупност на Сирия.

Безусловно деликатно следим за филантропичните аспекти, които са свързани със протичащото се сега в региона на Африн, съобщи представителят на Кремъл.

Песков не отговори на въпроса дали Москва е била осведомена авансово за подготвяната интервенция на въоръжените сили на Турция.

" Комерсант ": Война на фалшификати

Турската интервенция в кюрдските региони от Северна Сирия може да бъде наречена война на фалшификати. И то от страна на практика на всички играчи, забъркани директно или индиректно в последните събития, разяснява в понеделник съветският вестник " Комерсант ".

Турция имитира внушително нахлуване, обявено няколко пъти, само че осъществено към този момент много неенергично, основно с напъните на лоялните към Анкара отряди на Свободната сирийска войска. Самите турски войски за момента не бързат да влизат в съществени наземни конфликти с кюрдите и се лимитират с въздушни удари. Имитация, предопределена за вътрешна приложимост, наподобява са и формалните претекстове за интервенцията - Анкара сочи за цел битка с тероризма. Но кой назовава терористи сирийските кюрди - единствено турските пропагандатори, а надълбоко в себе си и те май не имат вяра в личните си обвинявания, написа съветското издание.

Колкото до кюрдите, те (поне в първата фаза от турската операция) имитират дейна опозиция. На думи заплашват агресора с погром, само че към този момент не му дават сериозен отпор, не минават в контраофанзива на други прави от фронта, с цел да отклонят турците и съдружниците им от Африн - западната част от Сирийски Кюрдистан. Налага се усещането, че на известно равнище е реализирана някаква спогодба, съгласно която турците ще открият по границата обещаната 30-километрова буферна зона, без кюрдите да ги попречват.

Имитация наподобяват и формалните митинги на Дамаск след началото на турската интервенция. Формално страховитите му изказвания в действителност не костват кой знае какъв брой. При все че северните кюрдски региони официално са част от Сирия, властта на Башар Асад не стига до тях. И опасността да бъдат сваляни турски самолети, нарушили въздушното пространство на Сирия, надали ще бъде осъществена. Поне тъй като това въобще не влиза в проектите на Кремъл - настойник и избавител на сирийското управление.

Колкото до Русия, изказванията й, че е разтревожена от обстановката в Северна Сирия, също са реплика на наказание. Един тип наложителна стратегия, която няма по какъв начин да не се извърши, само че надали ще има съществени последствия.

Логично е да предположим, че интервенцията в Африн е била в детайли разисквана в Москва, където ненадейно дойдоха на 18 януари шефовете на турския общоприет щаб и на разузнаването. Кремъл едва ли е бил сюрпризиран от развоя на събитията. Показателно е своевременното евакуиране на съветските военни таман от регионите, обстрелвани след това от турска авиация. За кюрдите това бе мотив да обвинят Москва в сговор с Анкара.

Накрая, Вашингтон. Цялата му активност по сирийското направление напоследък има тип на реплика. Имитация на ясна и цялостна тактика, която си слага съответни цели. Да напомним единствено изказването, че ще подкрепи основаването на трийсетхилядни въоръжени формирования от сирийски кюрди. Впоследствие публични лица от Вашингтон дадоха заден ход в опит да убедят Анкара, че не е схванала вярно американците, само че беше към този момент късно.

Именно тези проекти на Съединени американски щати подтикнаха президента Ердоган да стартира военна интервенция в Африн. Операция, в течение на която Турция и Съединени американски щати, съдружници в НАТО, има риск да се озоват от разнообразни страни на фронтовата линия, написа " Комерсант ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР