Турски супермаркети са обявили през тази седмица инициативи за намаляване

...
Турски супермаркети са обявили през тази седмица инициативи за намаляване
Коментари Харесай

Промоция от правителството. Властите в Турция натиснаха търговците да замразят и намалят цените в супера - Икономика

Турски супермаркети са оповестили през тази седмица начинания за понижаване и заледяване на цените на редица артикули, след апели от страна на управляващите към търговците, заяви " Дейли сабах ", представен от Българска телеграфна агенция.

Това ускорява натиска от страна на държавното управление върху бизнеса да направи повече за ограничение на внезапното повишаване на потребителските цени, достигнали 24-годишен връх през октомври. В последвалите два месеца до края на м.г. инфлацията означи лек спад.

Чок гюзел, доста добра конкуренция стартира, възкликна във връзка на подхванатата мярка " Тюркийе газетеси ".

Големи вериги супермаркети, измежду които " Мигрос ", " Шок " и " A101 ", неотдавна оповестиха, че ще замразят цените на хиляди артикули от всекидневието. Мигрос е фиксирал за целия януари цените на 419 продукта от личната му марка и ще напарви отстъпки в диапазона от 25 до 50 % за общо 4 хиляди продукта. 

CarrefourSA дава " индирим ", понижение от 20 до 40 % за 20 хиляди артикули.

" Шок " замразява цените върху 1000 етикета - ориз, макаронени произведения, бобови култури, брашно, чай, кафе, захар, олио, зеленчуци. Главният изпълнителен шеф на Шок Угур Демирел съобщи, че комерсиалната верига е решила да " способства за националната стопанска система и бюджета на клиентите ".

Собственикът на една от най-големите мрежи от магазини в Турция, A101, съобщи през днешния ден, че също ще замрази цените на 2023 съществени артикули през целия януари.

Тази седмица министърът на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати прикани търговците на дребно да подхващат дейности, като акцентира, че експлоататорското ценообразуване няма да бъде признато.

" Призовавам както националните, по този начин и локалните пазари да не усилват или да фиксират цените за избран интервал от време. Готови сме да предоставим всевъзможен тип подпомагане ", сподели той.

Наскоро Небати и министърът на търговията Мехмет Муш се срещнаха поотделно с висши представители на водещи търговски вериги. Муш предизвести, че държавното управление в никакъв случай няма да допусне незаслужено повишение на цените.

Подобни ограничения за държавен напън върху инфлационния скок на цените приложиха и управляващите в Унгария. Усилията на Виктор Орбан доведоха до такава степен, че главните артикули от държавната кошница изчезнаха от рафтовите по регламентирани от държавното управление цени и се наложи унгарци да търсят метод да си ги доставят от чужбина.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР