Турски сухопътни войски са пресекли границата и са навлезли на

...
Турски сухопътни войски са пресекли границата и са навлезли на
Коментари Харесай

Акцията на Турция срещу кюрдите в Сирия - с променлив успех и убити цивилни

Турски сухопътни войски са пресекли границата и са навлезли на територията на Сирия малко след 22:00 часа нощес. Това заяви в Twitter министерството на защитата на страната, наблягайки, че това е вторият стадий от военната интервенция.

This is Qamishli city in North Syria after Turkish [email protected]/jfwmyJWVcp
— Jenan Moussa (@jenanmoussa) October 9, 2019
Тя стартира по-рано през вчерашния ден с удари на самолети F-16 и артилерия против " позиции на терористичните групировки ПКК/СЗН (Кюрдската работническа партия/Сили за отбрана на народа).
" Турската войска и Сирийската свободна войска (съставена от джихадисти) навлязоха на изток от реката Ефрат и започнаха сухопътна интервенция в границите на военната интервенция " Извор на мира ", се показва в известието.
Турските командоси са навлезли в Сирия по три посоки и са стигнали до градовете Рас ал Айн и Тал Абияд, се показва в същото известие.
В същото време военни специалисти показват, че почналата през вчерашния ден атака на турската войска в Северна Сирия е най-мащабната военна интервенция на турската войска след десанта на турските войски на остров Кипър и установяването на едностранно приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република.

The largest Christian Neigbourhood in NE Syria is being bombed. This is a targeted ethnic cleansing. The bombing is going way way beyond Erdogan claims. Something very huge is happening. #KurdsBetrayed #Turkey pic.twitter.com/5npX5BvTay
— Hadeel Oueis (@hadeelOueiss) October 9, 2019
Турската войска е нанесла удари по 181 " цели на терористите " през първите часове на трансграничната интервенция в североизточна Сирия.
" В рамките на интервенция " Извор на мира " източно от река Ефрат военновъздушните сили и друга бойна техника нанесоха удари по 181 обекта на терористични организации ", се показва в официалното съобщение.
Сред " терористите " обаче на фрагментите си личат цивилни жертви, измежду които и убити деца, както се вижда на фрагментите.
В град Хасака, от турски обстрел против жилищен квартал са били убити три деца и една жена.
Сподели с твоите другари
Ръководената от кюрдите коалиция в североизточна Сирия пък съобщи нощес, че е отблъснала сухопътна офанзива на турските войски, които започнаха трансгранична интервенция по-рано през вчерашния ден, заяви Франс прес.
" Наземната атака на турските сили беше отблъсната от бойците на Сирийските демократични сили в региона на град Тал Абияд. В момента няма нахлуване ", написа в Twitter представителят на кюрдско-арабската коалиция Мустафа Бали.
При турски въздушен удар е бил изумен затвор, в който са държани джихадисти, съобщи Ройтерс.
" Един от пандизите, в който са държани членове на " Ислямска страна ", беше улучен от турски въздушен удар ", заяви кюрдско-арабската коалиция в Туитър без повече детайлности.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи през вчерашния ден, че американските военни са преместили на несъмнено място някои от " най-опасните " пандизчии джихадисти заради опасения, че могат да избягат по време на турската военна атака в североизточна Сирия, съобщи Асошиейтед прес. Тръмп не посочи какъв брой пандизчии са били преместени и къде са откарани.

Tukish occupation forces and their jihadists are trying to breach the border to attack #Rojava at the moment #TwitterKurds #TurkeyIsNotOurFriend #StandWithTheKurds #Syria

Via this livestream:https://t.co/f3eg7ybLTM pic.twitter.com/Xb6VbqjIn0
— International Volunteers Report (@VolunteerReport) October 10, 2019
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара има право да организира трансгранична интервенция в прилежаща Сирия с помощта на съглашението, подписано сред двете страни в турски град Адана през 1998 година.
" Що се отнася до потреблението на въздушното пространство над Сирия, то не принадлежи на Съединени американски щати. Това е интернационално пространство, това е сирийско въздушно пространство и откакто не принадлежи на Съединени американски щати, въпросът за потреблението му се взема решение от режима на президента на Сирия Башар Асад ", споделя Ердоган в изявление за в. " Ени шафак ". Той отбелязва, че Съединени американски щати се намират в Сирия не по покана на режима, а Турция се намира там в границите на съглашението, подписано сред Анкара и Дамаск в Адана.
" Съгласно този контракт, в случай че режимът не предприеме ограничения против Кюрдската работническа партия, то нашите военни имат правото да преследват терористите на територията на Сирия ", прибавя Ердоган.

Killed and wounded as a result of indiscriminate shelling of Turkish fighter jets in northern Syria #KurdsBetrayedByTrump pic.twitter.com/nfXnPRb9nB
— bakhtyar talabani (@baxtalabani) October 10, 2019
Офанзивата се разпростра през днешния ден, откакто Турция подложи на бомбардировки пограничните градове в северна Сирия, които са под контрола на кюрдите.
Отношенията сред Турция и Сирия още през 80-те и 90-те години бяха извънредно напрегнати, защото Анкара обвиняваше Дамаск в поддръжка на Кюрдската работническа партия.
През октомври 1998 година избухна рецесия сред двете страни и Турция даде на Сирия 45-дневен период изцяло да се откаже от поддръжката сиза ПКК. Същата година сирийските управляващи изгониха от страната водача на ПКК Абдуллах Йоджалан, след което настъпи пробив в връзките сред двете страни.
На 20 октомври договарянията сред представители на министерствата на вътрешните и на външните работи завършиха с подписването в Адана на взаимен протокол и съглашение по въпросите на сигурността.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР