Турски съд поиска 4-та български граничари, обвинени за смъртта на

...
Турски съд поиска 4-та български граничари, обвинени за смъртта на
Коментари Харесай

С червена бюлетина издирват българските граничари заради загиналия бракониер край Резово преди 12 години

Турски съд изиска 4-та български граничари, упрекнати за гибелта на турски нарушител край Резово преди 12 години, да бъдат издирени с алена бюлетина на Интерпол.
Решението е на съда в Къркларели от преди дни. В него се показва, че граничарите би трябвало да бъдат оповестени за интернационално търсене и арестувани.
Припомняме, че българските граничари Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петров и Николай Петков бяха упрекнати в ликвидиране през 2008 година при осъществяване на служебния си дълг, защитавайки териториалните води на България. Тогава край Резово е прострелян смъртоносно турски нарушител. Повече от 10 години, откакто делото е прекъснато за българската страна, процесът стартира още веднъж. През месец октомври 2018 година Бургаският областен съд отсрочи делото, формирано по поръчка на Турския углавен съд. Месец по-късно магистратите отхвърлиха да изпълнят интернационалната поръчка за разпит на българските граничари в Турция с претекста, че повторното им чуване ще накърни суверенитета на България. У нас следствието на случая е прекъснато от Военната прокуратура заради липса на осъществено закононарушение. Съдът в Страсбург също оправда граничарите.
В Турция стартира ново дело против гранични служители на реда от Бургас. Обвинението по него е причиняване на гибел на риболовец нарушител заради немарливост
Николай Петков изясни пред BTV, че в Турция алена бюлетина се издава единствено за обвинени в тероризъм: " Имам безусловно всички опасения, че може да се случи най-лошото - да бъдем арестувани, отведени, предадени - това са ми страховете, в случай че би трябвало да бъда почтен “, разяснява той.
„ Притеснява ни решението на съда, в което се споделя, че ние четиримата би трябвало бъдем търсени с алена бюлетина до залавянето ни. Второто му решение е, че се оставя без почитание молбата за непризнаване на пълномощното на бранителя на обвинените ”, изясни един от някогашните гранични служители на реда Николай Костов пред Народоосвободителна въстаническа армия тв.
 
„ Да ни търсят с алена бюлетина като най-големите нарушители, които се укриват… Притеснява ме, че ние си оставаме пандизчии в страната “, изясни също някогашният граничар Михаил Цонков.
Четиримата българи упорстват страната да се застъпи за тях и обвиняванията да бъдат снети.
„ Какъв ще бъде отговорът на способените за това държавни институции ми е мъчно да отговоря, само че въпреки това аз твърдо имам вяра, че българската страна ще направи всичко допустимо, с цел да отбрани правата и законните ползи на своите жители “, изясни юрист Росен Кожухаров пред BTV.
Отговорът на Министерството на правораздаването до BTV:   „ Следва да се разсеят всевъзможни подозрения по въпроса за възможна екстрадиция за Република Турция на нашите граничари –. “, се споделя в формалната позиция.
Следващото съвещание по делото в Турция е планувано за февруари следващата година.
Цялата предистория по случая можете да намерите в тези статии
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР