Турски съд отмени днес правителствено решение от 1934 г., с

...
Турски съд отмени днес правителствено решение от 1934 г., с
Коментари Харесай

Окончателно: Света София от днес е джамия

Турски съд анулира през днешния ден държавно решение от 1934 година, с което храмът „ Света София “ в Истанбул е трансфорат в музей, като постанови, че решението е нелегално, и по този метод проправи пътя за превръщането на постройката още веднъж в джамия макар редица интернационалните предизвестия против тези проекти, заяви Ройтерс.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предложи възобновяване на статута на джамия на паметника от международното завещание на ЮНЕСКО, емблематичен както за християнска Византия, по този начин и за мюсюлманската Османска империя, и една от най-посещаваните забележителности на Турция през днешния ден.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предложи възобновяване на статута на джамия на паметника от международното завещание на ЮНЕСКО, емблематичен както на християнска Византия, по този начин и на мюсюлманската Османска империя, и една от най-посещаваните забележителности на Турция през днешния ден.

Решението беше взето от Държавния съвет - висшия административен съд на Турция.

Указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за прекачване на ръководството на "Света София " към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за свещенодействие е оповестен в Държавен вестник, оповестява Анадолската организация.

Храмът "Света София " в Истанбул е издигнат през шести век като християнска черква. През 1453 година след завладяването на града от османските турци е трансфорат в джамия, а от 1934 година е разгласен за музей и е прекъсната религиозната му приложимост.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР