Турски съд осъди съдия, носител на награда за човешки права,

...
Турски съд осъди съдия, носител на награда за човешки права,
Коментари Харесай

Турция осъди на 10 години затвор съдия, получил награда за човешки права

Турски съд осъди арбитър, притежател на премия за човешки права, на 10 години затвор поради връзки с придвижването на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква за организирането на опита за прелом през юли 2016 година, съобщи Ройтерс, като се базира на Анадолската организация.

Мурат Арслан, който се намира в пандиза от 22 месеца, бе наказан за участие във въоръжена терористична организация, откакто прокурорите го упрекнаха, че е употребявал мобилното приложение Байлок /ByLock/. Смята се, че приложението е употребявано за подготовката и реализирането на опита за прелом. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ присъди през 2017 година на Арслан, който тогава бе в пандиза, Наградата за човешки права "Вацлав Хавел ".

Това решение накара Турция да съобщи, че ще понижи финансовите средства, които дава за ПАСЕ.

Арслан е някогашен ръководител на Съюза на съдиите и прокурорите в Турция - асоциация, която бе закрита с декрет на държавното управление по време на чистките след опита за прелом.

След опита за прелом турските управляващи арестуваха близо 77 000 души и уволниха или краткотрайно отстраниха от работа над 150 000 военни, държавни чиновници и други лица поради хипотетични връзки с придвижването на Гюлен. Правозащитни групи и западните съдружници на Турция показват безпокойствие от мащаба на чистките, като акцентират, че Ердоган е употребявал опита за прелом като предлог за кавга с инакомислещите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР