Турски съд осъди на доживотен затвор 104 души за участие

...
Турски съд осъди на доживотен затвор 104 души за участие
Коментари Харесай

Турция осъди 104 души на доживотен затвор за участие в опита за преврат

Турски съд осъди на пожизнен затвор 104 души за присъединяване в проваления опит за прелом през 2016 година, съобщи вестник " Хюриет ", представен от " Ройтерс ".

Съдът в Измир произнесе против 104 от общо 280 обвинени " утежняващи доживотни " присъди, което е най-тежкото допустимо наказване съгласно турското законодателство. Други 21 души получиха 20 години затвор за засегнатост против президента, а 31 бяха наказани на 10 години и шест месеца за " участие в терористична организация ", показва " Хюриет ".

Над 240 души, множеството от които невъоръжени цивилни, бяха убити в нощта на 15 юли 2016 година, когато група военнослужещи пробваха да нападат Народното събрание и да смъкват президента Реджеп Тайип Ердоган. Правителството упреква мрежата на намиращия се в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен, някогашен съдружник на Ердоган, за организирането на проваления прелом. Гюлен, който живее в самоналожено заточение в Пенсилвания от 1999 година, отхвърля да е забъркан и осъди пуча.

След опита за прелом управляващите задържаха 160 000 души и уволниха близо същия брой държавни чиновници като част от огромна чистка. От тях повече от 50 000 души получиха обвинявания и се намират в пандиза в очакване на правосъден развой.

Мащабът на чистката провокира безпокойствие у групи за отбрана на човешките права, както и измежду западните съдружници на Турция, които се притесняват, че страната залита към авторитаризма. Правителството се оправда, че ограниченията са нужни поради степента на заканите за сигурността, пред които е изправено.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР