Турски съд осъди журналист от опозиционния вестник Cumhuriyet на три

...
Турски съд осъди журналист от опозиционния вестник Cumhuriyet на три
Коментари Харесай

3 години затвор заради пост в Twitter

Турски съд осъди публицист от опозиционния вестник Cumhuriyet на три години затвор по обвиняване в разпространение на терористична агитация. Поводът е негово известие в Тwitter, оповестява Reuters.

Онлайн редакторът на медията Огуз Гувен е упрекнат в дискредитиране на битката на Анкара против поддръжниците на Фетхуллах Гюлен, който държавното управление дефинира за отговорен в организирането на миналогодишния опит за прелом.

В известието в Тwitter се загатва за прокурор, който е умрял при пътнотранспортно произшествие с израза, че е бил "покосен от камион ", само че бързо е сменен в границите на една минута от известието "загинал извънредно при злополука с камион ".

Genel Yayın Yönetmenimiz Oğuz Güven'e, 'tweet' davasında 3 yıl 1 ay hapis cezasıhttps://t.co/nhVtdwNbeg pic.twitter.com/Heo6lz8xQy

— Cumhuriyet (@cumhuriyetgzt) 21 ноември 2017 година
Държавната организация "Анадолу " оповестява, че Гувен е наказан на три години и един месец пандиза, той е арестуван под стража през май, само че е освободен през юни в очакване на правосъдния развой.



Повече от дузина репортери и ръководители на Cumhuriyet имат повдигнати обвинявания като последователи на Гюлен, а за вестника се твърди, че е употребен против президента Реджеп Ердоган и за заглушаване на дейностите на военните групи.

Прокурорите желаят до 43 години затвор за чиновниците на вестника, упрекнати, че са атакували Ердоган посредством "асиметрични военни способи ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР