Турски съд осъди днес на доживотен затвор бивши полицаи, които

...
Турски съд осъди днес на доживотен затвор бивши полицаи, които
Коментари Харесай

Доживотен затвор за бивши полицаи, разследвали скандал за корупция в Турция

Турски съд осъди през днешния ден на пожизнен затвор някогашни служители на реда, които бяха в основата на огромен скандал за корупция от 2013 година, засегнал доближени на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Агенция Франс Прес, като се базира на Анадолската организация.
Общо 15 души, от които минимум четирима някогашни полицейски началници, бяха наказани на пожизнен затвор, откакто се признаха за отговорни в "опит за събаряне на държавното управление ", показва Българска телеграфна агенция.
Някои от обвинените бяха приети за отговорни за "членство във въоръжена терористична организация ". В процеса бяха съдени близо 70 души поради хипотетичните им връзки с този корупционен скандал, избухнал през декември 2013 година
Разследването, което разклати властта на Ердоган, който тогава бе министър председател, бе ориентирано против няколко министри и доближени на турския водач, упрекнати във взимане на подкупи или злоупотреби. Няколко министри, близки до Ердоган, подадоха тогава оставки.
Но абсурдът бе бързо сподавен и стотици служители на реда и магистрати, свързани с следствието, бяха задържани или преместени.
Ердоган, който отхвърли обвиняванията, показа случая като "заговор " на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен - негов някогашен съдружник, трансформирал се в най-големия му зложелател.
Гюлен, който от към двайсет години живее в Съединени американски щати, е упрекван също от Анкара за организирането на опита за прелом от юли 2016 година. Той отхвърля обвиняванията.
Турските управляващи и медиите, следени от ръководещите, разказват през днешния ден корупционния скандал от 2013 година като "опит за правосъден прелом ", предхождащ опита за прелом от 2016 година
Анкара упреква последователите на Гюлен, че са се внедрили в турските институции, в това число правораздаването, полицията и образованието, с цел да основат "паралелна страна ".
След опита за прелом от 2016 година турските управляващи започнаха огромни чистки против хипотетични последователи на Гюлен, само че и против кюрдски опозиционери и публицисти, като арестуваха десетки хиляди хора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР