Турски компании станаха собственици на почти половината от капитала на

...
Турски компании станаха собственици на почти половината от капитала на
Коментари Харесай

Турски компании взеха 49% от бъдещата АЕЦ „Аккую“

Турски компании станаха притежатели на съвсем половината от капитала на плановото сдружение, което ще строи и експлоатира първата АЕЦ в страната - "Аккую ". За задачата сред тях и "Росатом " бе подписан контракт. Церемонията се състоя по време на IX Международен конгрес "Атомекспо 2017 ", който се организира в Москва.

Така фирмите "Дженгиз Холдинг ", "Колин " и "Кальон " влизат като консорциум в плановата "Аккую Нуклеер ", която ще откри финансиране, ще построи и ще оперира турската атомна централа. Първата на процедура към този момент е част от плана, защото ще доставя хидротехнически уреди за морската част на централата. Останалите 51 на 100 от капитала на плановата компания остават благосъстоятелност на "Росатом ".

Според подписаното още през 2010 година междуправителствено съглашение сред Москва и Анкара, най-малко 51% от плановата компания би трябвало да бъде благосъстоятелност на "Росатом ". С сегашния акт на процедура това е реализирано.

Сумата по договорката ще се пази в загадка до подписването на капиталовото решение, което се чака да се случи до края на т.г. Очаква се скоро да бъде образуван уставният капитал на "Аккую Нуклеер ", който ще бъде съгласуван с нужната сума за построяването на централата.

Подписаното съглашение планува и опция за привличане на нужния размер кредитно финансиране, посредством което ще бъде осъществен първият в света на нуклеарната енергетика план, осъществен с външни вложения по схемата ВОО (build-own-operate/строй-владей, експлоатирай).

Осъществяването на плана за АЕЦ "Аккую " ще бъде най-голямата инвестиция на съветски компании отвън ределите на страната, както и най-голямата частна инвестиция в нуклеарната енергетика за последните 17 години. Освен това въпросните турски компании имат огромен опит в построяването и употребата на енергийни обекти в Турция. Включително и на правилото ВОО.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР