Турски компании станаха собственици на почти половината от капитала на

...
Турски компании станаха собственици на почти половината от капитала на
Коментари Харесай

Турски компании станаха собственици на 49% от бъдещата АЕЦ „Аккую“

Турски компании станаха притежатели на съвсем половината от капитала на плановото сдружение, което ще строи и експлоатира първата АЕЦ в страната - " Аккую ". За задачата сред тях и " Росатом " бе подписан контракт. Церемонията се състоя по време на IX Международен конгрес " Атомекспо 2017 ", който се организира в Москва.

Така фирмите " Дженгиз Холдинг ", " Колин " и " Кальон " влизат като консорциум в плановата " Аккую Нуклеер ", която ще откри финансиране, ще построи и ще оперира турската атомна централа. Първата на процедура към този момент е част от плана, защото ще доставя хидротехнически уреди за морската част на централата. Останалите 51 на 100 от капитала на плановата компания остават благосъстоятелност на " Росатом ".

Според подписаното още през 2010 година междуправителствено съглашение сред Москва и Анкара, най-малко 51% от плановата компания би трябвало да бъде благосъстоятелност на " Росатом ". С сегашния акт на процедура това е реализирано.

Сумата по договорката ще се пази в загадка до подписването на капиталовото решение, което се чака да се случи до края на т.г. Очаква се скоро да бъде образуван уставният капитал на " Аккую Нуклеер ", който ще бъде съгласуван с нужната сума за построяването на централата.

Подписаното съглашение планува и опция за привличане на нужния размер кредитно финансиране, посредством което ще бъде осъществен първият в света на нуклеарната енергетика план, осъществен с външни вложения по схемата ВОО (build-own-operate/строй-владей, експлоатирай). 

Осъществяването на плана за АЕЦ " Аккую " ще бъде най-голямата инвестиция на съветски компании отвън ределите на страната, както и най-голямата частна инвестиция в нуклеарната енергетика за последните 17 години. Освен това въпросните турски компании имат огромен опит в построяването и употребата на енергийни обекти в Турция. Включително и на правилото ВОО.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР