Турски журналисти и писатели, жертви на репресиите на управлението на

...
Турски журналисти и писатели, жертви на репресиите на управлението на
Коментари Харесай

Гласове от Франкфурт: Не изолирайте Турция, призовават репресирани турски писатели

Турски публицисти и писатели, жертви на репресиите на ръководството на Реджеп Тайип Ердоган, използваха панаира на книгата във Франкфурт, с цел да се разгласят против изолираност на Турция макар политиката, провеждана в страната.

Арестуваният предходната година някогашен основен редактор на опозиционния в. " Джумхюриет " Джан Дюндар си спомня за съкилийник, изискал от надзирател да му донесе една книга от библиотеката на пандиза. " Нямаме книгата, му дал отговор пазачът, само че тук е нейният създател ", споделя Българска телеграфна агенция в собствен репортаж.

Анекдотът, разказан от журналиста по време на кръгла маса, илюстрира с известна доза черен комизъм

похищенията върху свободата на словото след осуетения опит за прелом на 15 юли 2016 година

Сред близо 50 000 души, задържани от този момент, попадат близо 180 публицисти и турският президент е подложен на остри рецензии от страна на Запада.

Джан Дюндар, седящ паралелно с известната писателка Аслъ Ердоган, която също бе изпратена в пандиза предходната година по обвиняване в " терористична агитация ", също прикани държавните управления да не обръщат тил на Турция, макар че пропастта, която ги отделя от нейния водач, непрестанно се уголемява. " Да изолирате Турция значи да подкрепите Ердоган, не нас ", сподели той.

Милиони турци гласоподаваха против усилване на президентските компетенции на противоречив референдум през април, акцентира Дюндар, макар че президентът получи болшинството от гласовете.

Скъсвайки с Анкара, Европа би изоставила тази доста значима част от популацията.

Освен това неотдавнашни изследвания на публичното мнение демонстрират спад на известността на президента Ердоган, който е на власт от 2002 година " Поне половината от страната се съпротивлява към този момент, страда и се бори по едно и също време ", твърди Джан Дюндар.

Тази кръгла маса е част от серия прояви, проведени тази година на Международния панаир на книгата във Франкфурт и отдадени на тематиката за похищенията върху свободата на печата в Турция.

Ахмет Шък, проверяващ публицист, който в този момент се намира в пандиза, бе почетен с премия за смелостта си и последователи на немския публицист от турски генезис от в. " Велт " Дениз Юджел се събраха под лозунга #freedeniz, с цел да упорстват за освобождението му.

Който показва друго мнение, живее в боязън в Турция, свидетелства писателят Бурхан Сьонмез, върнал неотдавна в Истанбул, откакто е живял 10 години във Англия. " Не знаете какво може да се случи на идващия ден. Може да се озовете на работа или в пандиза ", споделя той. Но точно това го предизвиква.

" Вие би трябвало да говорите, би трябвало да пишете. Защото бихте могли да бъдете идващият ",

показва писателят. И защото медиите са в огромна степен следени от държавното управление, би трябвало да се намерят други средства, с цел да се стигне до читателите. " Слава Богу, хората в Турция знаят по какъв начин да намерят достъп до цензурираните интернет уеб сайтове ", акцентира по този мотив журналистът Джан Дюндар. Аслъ Ердоган акцентира обаче, че е " доста елементарно да се упреква (президентът) Ердоган за всичко ", като акцентира раздялите в средите на опозицията.

" Арменският въпрос, кюрдският въпрос, това са разломни линии, които разделят опозицията. Ние не можем в действителност да възпрем Ердоган и неговата робия поради тези разломи ", отбелязва 50-годишната писателка. Участниците в кръглата маса се оповестиха също за повече взаимност с изпратените в пандиза писатели.

" Трябва да им кажем, че не сме ги не запомнили ", акцентира Аслъ Ердоган, упрекната за връзки с прокюрдски вестник. Тя ще би трябвало да застане още веднъж пред съда на 31 октомври и рискува присъда пожизнен затвор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Опит за прелом в Турция (301)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР