Турски и сирийски представители реагираха гневно на съобщението, че подкрепяната

...
Турски и сирийски представители реагираха гневно на съобщението, че подкрепяната
Коментари Харесай

Гранични сили на кюрди и араби в Сирия, обучавани от САЩ, вбесиха Анкара и Дамаск

Турски и сирийски представители реагираха яростно на известието, че подкрепяната от Съединени американски щати интернационална коалиция основава нови гранични сили в Северна Сирия, включващи бойци на Силите за отбрана на народа (YPG). Коалицията сподели, че работи с въоръжената група, която беше гръбнакът на освободилите Ракка Сирийски демократични сили (SDF) предходната година, и в този момент образова първите участници в новата конструкция, която се чака да се състои от към 30 000 души.

За Турция, която през уикенда разгласи, че възобновява интервенция против YPG в Идлиб (с концепцията да удари бойците в прилежащата провинция Алепо), кюрдската организация и политическото ѝ крило PYD са сирийски разклонения на Кюрдската работническа партия (ПКК). Към момента обаче те управляват забележителна територия на североизток (и макар съпротивата на Съединени американски щати желаят да разширят автономията си с тях), както и дребния " анклав " Африн в региона на Алепо. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели през днешния ден, че интервенцията в региона на Африн и недалечния Манбидж може да стартира " всеки миг ".

Създаваните с американска поддръжка сили ще охраняват границите на региона, следен от SDF източно от река Ефрат - както по границата с Турция на север, по този начин и по тази с Ирак на изток (по втората патрулите ще са главно араби, каквито също има в SDF). Ефрат сега служи като разграничителна линия сред подкрепяните от Съединени американски щати сили и сирийската войска.

В имейл до " Ройтерс " водената от Съединени американски щати коалиция удостовери информацията, която в началото се появи в профилирани издания. Според известието до организацията към половината от състава на новите сили ще са ветерани, а другата - наборници. Част от работата им ще се състои в контратерористични интервенции.

Според турски представител точно поради новите " Гранични сили за сигурност " ръководещият американската задача в Турция е бил извикан във външното министерство в Анкара.

Реакциите: " Крещящо посягане ", " игра с огъня "

Турският вицепремиер Бекир Боздаг предизвести, че Съединени американски щати " си играят с огъня ", а представителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган окачестви дейностите като " притеснителни и неприемливи ", съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Според Ибрахим Калън Вашингтон е трябвало да спре поддръжката си за YPG, а вместо това прави " вършат притеснителни стъпки да легитимира тази организация и да обезпечи трайното ѝ наличие в района. Абсолютно невероятно е това да бъде признато ", добави той. Говорителят на Реджеп Тайип Ердоган акцентира, че Анкара " ще продължи битката си против всяка терористична организация без значение от нейното име и форма във и оттатък своите граници ". Анкара преглежда СЗН като терористична организация, обвързвана с настоящата в Турция Кюрдска работническа партия (YPG), която от десетилетия води въоръжена битка против турската страна, лишила живота на десетки хиляди души.

Сирийската държавна телевизия в това време каа, че армията на страната е решена да постави завършек на американското наличие в страната. Медията, цитирайки източник от външното министерство в Дамаск, дефинира построяването на гранични сили с поддръжката на Вашингтон като " крещящо посягане " върху суверенитета на Сирия.

На конференцията си за активността от последната година съветският външен министър Сергей Лавров предизвести, че основаването на зона в Сирия, следена от YPG, може да докара до разделянето на страната.

Военно състояние

Междувременно Турция вкара военно състояние в граничещия със Сирия регион Рейханлъ, област Хатай, поради интервенцията в Западна Сирия. На граничната военна застава Огулпънар бе оповестена бойна подготвеност втора степен. Движението на цивилни лица в региона става единствено с позволение на валийството, а пътните артерии се управляват от армия и жандармерия, написа Българска телеграфна агенция. Турски медии оповестиха, че е почнало е интензивно прекачване на военна мощ и техника, които са дислоцирани на иракската граница към границата със Сирия.

От нощес насам турската войска е направила 40 артилерийски обстрела по позиции на YPG, ситуирани в региона на град Африн-Басуфан, Мемелан, Джиндере, се оповестява в уеб страницата на турската войска.

Според специалисти повода е подготовката за вероятно нахлуване в Сирия за неутрализиране на сирийските кюрдски милиции, което всъщност ще бъде възобновяване на интервенцията " Ефратски щит ". Самият Ердоган уточни сходна опция в тирада пред конгреса на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в Елязъг. Ердоган се закани, че " турската войска единствено за една седмица ще обезвреди кюрдските бойци /които съгласно Анкара са терористи/ в региона, в случай че те не оставят оръжията ".

Кореспондентите от региона оповестиха за извънредно усилване на напрежението след новината за основаването на гранични сили в Североизточна Сирия. Привечер бе обявено, че кореспондентите на турските и задграничните медии, които са упълномощени за отразяване на събитията край турско-сирийската граница са били отдалечени от региона на дейностите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3233)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР