Турската Върховна избирателна комисия обяви официално, че президентът Реджеп Ердоган

...
Турската Върховна избирателна комисия обяви официално, че президентът Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

Турската ЦИК обяви официално победа на Ердоган на първия тур

Турската Върховна изборна комисия разгласи публично, че президентът Реджеп Ердоган печели на първи тур с безусловно болшинство на гласовете. Председателят й Сади Гювен съобщи, че никой не е оспорил резултатите, само че и не заяви точните резултати.

Според Анадолската осведомителна организация при 99% преброени бюлетини Ердоган получава 52,54%, а главният му противник – социалдемократът Мухарем Индже – 30,68%. Опозицията упрекна новинарската организация в неистина няколко пъти през вчерашния ден, до момента в който гласуването течеше. 

Индже към момента не е оповестил публично провалянето.

Партия на справедливостта и развиването -  партията на Ердоган не печели независимо болшинство, тя заема 293 места в 600-местния парламент.  В Народното събрание влизат от 4 партии, минали 10-процентния избирателен предел: главната съпротива - Народнорепубликанската партия, прокюрдската Демократична партия на народите, съдружниците на Ердоган от Партия на националистическото деяние, които ще му обезпечат съдружно болшинство, и опозицонната „ Добра партия “ на Мерал Ашкенер.

Веднага откакто постави клетва, Ердоган стартира прехода от парламентарна към президентска република. Така ще официализира едноличното си ръководство. Длъжността министър председател отпада, а президентът ще назначава вицепрезиденти, министрите и множеството от висшите съдии, може да издава укази със силата на закон без утвърждението на Народното събрание.

В същото време в деня на гласуването са подадени доста сигнали и видео доказателства за изборни измами, изключително в югоизточната част на страната, обитаема най-вече с кюрди.

194-те места на главната опозиционна партия, която става втора политическа мощ, се считат за дребна победа на фона на пропагандата.

Резултатите демонстрират, че страната  е разграничена съвсем по равно на последователи и съперници на Ердоган. Подобен беше и резултатът на референдума предишния април – 51,4%, за който също имаше доста сигнали за фалшификации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР