Турската валута падна до 8.04 за долар, задминавайки предишното рекордно

...
Турската валута падна до 8.04 за долар, задминавайки предишното рекордно
Коментари Харесай

Турската лира се срина до рекордно ниско ниво

Турската валута падна до 8.04 за $, задминавайки предходното рекордно ниско равнище от 7.97, записано на 22 октомври, оповестява „ Блумбърг “.
Това се случи откакто централната банка отхвърли да увеличи главния си лихвен % и напрежението със западните съдружници на страната внезапно набъбна.
Лирата е изгубила 26% от цената си по отношение на $ от началото на годината.
Турската централна банка избра да резервира лихвения % неизменен на равнище от 10.25% на фона на опасенията на пазара поради непрекъснато високата инфлация, която остава двуцифрена, и терзанията за внезапен спад на валутните запаси.
Срива на лирата идва в миг на обтегнати връзки със съдружници от НАТО, в това число Франция, Гърция и Съединени американски щати по голям брой въпроси.
Турският президент ядоса Париж, откакто съобщи през уикенда, че френският му сътрудник Еманюел Макрон би трябвало да “се прегледа при психиатър “. Франция отговори с приучване на посланика си в Анкара и в събота дефинира мненията на Ердоган като “неприемливи”.
По-рано организацията свърза обезценяването на турската национална валута със страховете, че Анкара може да бъде въвлечена в спора сред Азербайджан и Армения. Турската страна е обвързана с тесни връзки с Азербайджан, като турският президент Тайип Ердоган съобщи поддръжката си за Баку.
Ситуацията в Нагорни Карабах ескалира на 27 септември, на противоречивата територия се водят дейни борби. В Азербайджан и Армения беше въведено военно състояние и беше оповестено активизиране. И двете страни оповестяват за убити и ранени, в това число цивилни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР