Турската централна банка се зае с най-мащабната чистка на ръководството

...
Турската централна банка се зае с най-мащабната чистка на ръководството
Коментари Харесай

Чистката в централната банка на Турция продължава

Турската централна банка се зае с най-мащабната чистка на управлението си от години, откакто бяха отстранени от служба основният икономист и още най-малко осем други оглавяващи отдели.

Това оповестяват " Ройтерс " и " Файненшъл таймс ", като цитират документ, до който са получили достъп. Според документа от съвещание тази седмица задачата е да се усъвършенства успеваемостта. Агенция " Блумбърг ", която цитира източници, осведомени с въпроса, изяснява, че, наподобява, на прицел са хора, работили допреди години в други институции и компании и които е назначил уволненият от президента Реджеп Тайип Ердоган шеф Мурат Четинкая. Част от чиновниците обаче са в банката от дълги години.

Според " Файненшъл таймс " това значи, че на засегнатите е било обявено, че повече няма да заемат тези постове в централната банка. Освен основния икономист Хакан Кара измежду отстранените са шефът за паричната политика Пънар Йозлю, шефът за пазарите Ирхан Кандар и шефът за банките и финансовите институции Явуз Йетер, дружно с ръковидителите на отделите за институционален риск и изследователска активност.

Решението още веднъж повдига въпроса за намесата на ръководещите в работата на централната банка в миг, когато Турция към момента е обхваната от стопански проблеми. Президентът Реджеп Тайип Ердоган към този момент е давал сигнал, че желае централната банка да оказва " по-силна поддръжка " на икономическата стратегия на държавното управление.

Миналия месец Ердоган уволни Четинкая след отхвърли му да следва " разпореждания " за паричната политика.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР