Турската централна банка понижи okei водещата си лихва до 8,25

...
Турската централна банка понижи okei водещата си лихва до 8,25
Коментари Харесай

Турция понижи за девети пореден път водещата си лихва

Турската централна банка намали okei водещата си рента до 8,25 %, съобщи ДПА. Това е девето следващо намаляване на лихвата от миналато лято насам.
Банката разгласи, че е понижила едноседмичната си репо рента от 8,75 на 100 до 8,25 на 100. Ходът се пояснява като радикална смяна в политиката на банката от предишния юли насам, когато лихвата бе 24 %.
Стойността на лирата означи леко повишаване, като се търгуваше при курс 6,78 лири за един $ след решението на централната банка за намаляване на лихвата. В началото на май лирата означи рекорден спад до 7,25 лири за $ на фона на безпойства на вложителите за неспособност на банката да отбрани националната валута.
Централната банка цитира данни, сочещи възобновяване на икономическата интензивност, само че удостовери отрицателното влияние на пандемията от ковид върху външната търговия, туризма и вътрешното търсене, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Турция към момента е изправена пред риск от висока инфлация тази година, което съгласно предизвестията на анализатори ще затрудни централната банка да понижава още лихвените проценти. Въпреки че потребителската инфлация може да следва леко повишен курс в кратковременен проект поради сезонни и свързани с пандемията въздействия върху цените на храните, движени от търсенето дезинфлационни въздействия ще бъдат по-преобладаващи през втората половина на годината, уточни банката.
Инфлацията в Турция на годишна основа означи лек спад до 10,94 % през април от 11,86 % през март
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР