Турската централна банка направи девета поред лихвена редукция в рамките

...
Турската централна банка направи девета поред лихвена редукция в рамките
Коментари Харесай

Турция понижи отново основната лихва

Турската централна банка направи девета подред лихвена редукция в границите на по-малко от година, търсейки баланс сред икономическите тласъци и ограниченията в отбрана на националната валута, която продължава да се търгува наоколо до най-ниските в историята цени. Паричният комитет на институцията, под управлението на банковия началник Мурат Юзал, намали базовата рента от 8.75% на 8.25% на 21 май, тъкмо както предвидиха икономисти, интервюирани от организация "Блумбърг ". Турската лира реагира позитивно на мярката и заличи насъбраните преди известието загуби към зелените пари.

Турските парични стратези дефинираха понижението като "премерена редукция ". Инфлацията в страната понижа по-слабо от упованията през април откакто неочакван скок на цените на храните заличи част от позитивния резултат от срутва на петролните котировки на международните пазари и от по-слабото ползване. През предишния месец централните банкери намалиха инфлационните си прогнози за края на годината на 7.4% по отношение на предходните предвиждания за 8.2 %.

Икономисти чакат, че Централната банка на Турция ще продължи да намалява лихвите, само че доста по-щадящо, тъй като те на процедура стават негативни след промяна съгласно настоящата инфлация и се приближават до нулата откакто се компенсират с упования растеж на цените. Последната лихвена редукция смъква поправената съгласно инфлацията рента до минус 2.69% - една от най-ниските действителни стойности в света. Турската валута пък, вследствие на ударните интервенции на централните банкери, се търгува наоколо до най-силната си стойност за последния месец. Въпреки това, тя е с 12.4% по-слаба в сравнение с при започване на годината.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР