Турската централна банка намали още веднъж лихвените проценти днес, въпреки

...
Турската централна банка намали още веднъж лихвените проценти днес, въпреки
Коментари Харесай

Турската централна банка намали значително лихвените проценти - обратно на това, което правят световните икономики

Турската централна банка понижи още един път лихвените проценти през днешния ден, макар че инфлацията надвишава 80 %, което е противоположното на това, което вършат международните стопански системи, които покачват лихвите, с цел да управляват цените, до момента в който лирата потъва до рекордно ниски равнища, написа AP.

Централната банка на Република Турция намали главния лихвен % с 1 процентен пункт до 12 %. Лирата се търгуваше към 18,38 по отношение на $, отслабвайки още повече от предходното рекордно ниско равнище от 18,36 през декември.

Обезценяването на турската валута евентуално ще ускори финансовите терзания на жителите, които видяха по какъв начин покупателната им дарба ерозира по време на поредицата от стопански разтърсвания в страната.

Турция следва неортодоксалното разбиране на президента Реджеп Тайип Ердоган, че високите лихвени проценти провокират висока инфлация, като понижи разноските по заемите, макар че през август потребителските цени набъбнаха с 80,21% по отношение на година по-рано. Според обичайното икономическо мислене повишението на лихвените проценти се бори с инфлацията.

" Инфлацията не е осакатяваща икономическа опасност ", съобщи Ердоган. " В момента има страни, които са застрашени от инфлация от 8 и 9 %. В нашата страна този % е 80%. "

Централните банки по света подхващат противоположните дейности на Турция, като нападателно покачват лихвените проценти, с цел да се оправят с възходящата инфлация.

В сряда Федералният запас на Съединени американски щати за трети следващ път увеличи лихвените проценти с огромна разлика от три четвърти пункта, а в четвъртък Швейцарската национална банка направи най-голямото до момента нарастване на главния си лихвен %. Английската централна банка вкара по-малко покачване с половин пункт, до момента в който други банки от Европа до Канада подхващат бързи дейности за ограничение на възходящите цени.

Официалната турска статистика, оповестена този месец, сподели, че годишната инфлация е най-лошата измежду 20-те най-големи стопански системи в групата, само че самостоятелни специалисти настояват, че инфлацията в действителност е доста по-висока.

Ердоган съобщи, че Турция ще сложи инфлацията под надзор след Нова година и че супермаркетите са добре заредени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР