Турската разузнавателна организация (МИТ) е неутрализирала кюрдски терорист в Сирия,

...
Турската разузнавателна организация (МИТ) е неутрализирала кюрдски терорист в Сирия,
Коментари Харесай

Турското разузнаване разкри в Сирия ключов организатор на атентата в Истанбул

Турската разследваща организация (МИТ) е обезвредила кюрдски терорист в Сирия, за който се счита, че е възнамерявал терористичния акт в Истанбул през ноември м.г., съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Халил Менджи, член на СЗН/ПКК (Турция преглежда сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа (СЗН) и настоящата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като една и съща организация, бел.ред.), е един от уредниците на терористичния атентат на бул. " Истиклял " на 13 ноември, съобщи Българска телеграфна агенция. Той е имал основна роля в планирането и реализирането на бомбеното нахлуване, при което починаха шестима души, в това число две деца, а 81 бяха ранени.

Заподозреният е бил обезвреден със специфична интервенция, осъществена в Сирия.

Според информация от източници от сигурността е било открито, че Менджи се намира в региона Камишли в Сирия, следен от кюрдските бунтовници.

Заподозреният е управлявал Ахлам Албашир, терористката, която остави бомбата на оживения пешеходен бул. " Истиклял " в Истанбул, и Билял Хасан, различен причинител на атентата, на който също по този начин е оказал помощ да избяга в чужбина.

Менджи се е употребил със закрилата на СЗН и е поддържал контакти с висши членове на организацията, показва телевизионният канал. Той е бил наблюдаван от екип за специфични интервенции на Разузнавателна служба на Турция.

Терористът е бил обезвреден на 22 февруари, показва още СиЕнЕн-Тюрк.

Турските управляващи упрекнаха за нападението неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и обвързваните с нея сирийски кюрдски групировки. Кюрдските бойци отхвърлят да са забъркани, отбелязва АП.

Най-малко 17 обвинени са арестувани в очакване на правосъден развой по отношение на нападението, в това число сирийката Ахлам Албашир.

ПКК води въоръжена битка в Турция от 1984 година. В спора са починали десетки хиляди души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР