Турската полиция затвори района около търговска улица в централната част

...
Турската полиция затвори района около търговска улица в централната част
Коментари Харесай

Затвориха част от центъра на Истанбул заради гей парад

Турската полиция затвори региона към комерсиална улица в централната част на Истанбул, с цел да блокира планувания за през днешния ден гей церемониал, оповестява ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

От 14.00 часа локално време всички пътища, водещи към известния търговски бул. Истиклял, който е единствено пешеходен, и централния площад Таксим, са блокирани. Страничните улици са затворени с полицейски коли и рейсове, а минувачите са проверявани и претърсвани от полицията.

Вчера уредниците на събитието обявиха, че 16-тият гей церемониал в Истанбул ще се състои, макар че валийството го забрани от съображения за сигурност.

" Ще прочетем нашите изказвания по всички улици на Таксим. Свиквайте с това. Ние сме тук! ", написаха уредниците в Туитър. " Решени сме да преодолеем вскички бариери ".

Валийството на Истанбул не е оповестило публична възбрана за парада, който се чака да се организира на емблематичния площад Таксим, само че уредниците споделят, че са получили документално известие от управляващите.

Парадът бе неразрешен през последните три години. Миналата година валийството оправда възбраната с риск за сигурността, а полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне тези, които се пробваха да стачкуват.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл прикани за отдръпване на " противозаконната " възбрана, като посочи, че турската ЛГБТИ общественост в този момент повече от всеки път се нуждае от поддръжка.

" Мирните манифестации и шествия са право съгласно локалните и интернационалните закони, които валията на Истанбул би трябвало да съблюдава ", съобщи организацията.

По-рано и Хюман райтс уоч предизвести, че възбраната на събития, свързани с ЛГБТИ общността, са станали " рутинни и необятно публикувани в Турция ".

За разлика от доста мюсюлмански страни, хомосексуализмът не се счита за закононарушение в Турция. Въпреки това през последните години там нараства броят на нападенията против членове на ЛГБТИ общността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР