Турската полиция задържа вчера 25 жени, протестиращи срещу възможността Турция

...
Турската полиция задържа вчера 25 жени, протестиращи срещу възможността Турция
Коментари Харесай

В Анкара са арестувани 25 жени, протестиращи срещу излизането на Турция от Истанбулската конвенция

Турската полиция задържа през вчерашния ден 25 дами, протестиращи против опцията Турция да се изтегли от интернационалното съглашение за отбрана на дамите от домашно принуждение. Това заяви полицейски източник, представен от Ройтерс.

На оповестено от организацията видео се виждат стотина протестиращи в Анкара. Те упорстват за по-добро използване на Истанбулската спогодба на Съвета на Европа.

Сблъсъци сред полиция и протестиращи избухнаха, когато силите за сигурност блокираха улица и желаеха от дамите да се разотидат.

Въпреки че Турция подписа Истанбулската спогодба през 2011 година, в страната са били осъществени предходната година 474 убийства на дами, двойно повече от броя на убийствата през 2011 година, демонстрират данни на неправителствена организация.
Много консерватори в Турция споделят, че съглашението предизвиква насилието, тъй като подкопава фамилните структури.

Техните съперници, на собствен ред, настояват, че конвенцията и признатото след нея законодателство, би трябвало да се ползват по-стриктно.
Управляващата Партия на справедливостта и развиването се чака да разгласи скоро решението си дали Турция да остане, или да се отдръпна от интернационалното съглашение, което по подигравка бе подписано в Истанбул.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР