Турската полиция използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да

...
Турската полиция използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да
Коментари Харесай

Турската полиция разпръсна с гумени куршуми гей парада в Истанбул

Турската полиция употребява сълзотворен газ и гумени патрони, с цел да разпръсне стотиците хора, събрали се на неразрешен гей церемониал в Истанбул, съобщи " Дойче веле ". Има ранени и задържани. Активистите се надяваха, че възбраната ще бъде вдигната.

Полицията изтласка хората, които в неделя се бяха събрали на 17-ия гей церемониал в Истанбул. За пета поредна година събитието бе неразрешено от валийството в града. Площад " Таксим " бе заварден с бариери. Полицаи и бронирани коли бяха блокирали улиците към площада. Въпреки възбраната обаче хиляди хора със флагове и плакати се събраха в ранния следобяд в централния регион " Бейоглу " на мегаполиса и потеглиха към " Таксим ". Полицията не ги позволи на площада. Тогава те се събраха в една от страничните улици на " Бейоглу ".

Организаторите обявиха, че са се договорили с полицията да им разреши да прочетат изказване и по-късно да се разхлабен спокойно. Те обаче разкритикуваха възбраната за парада и я дефинираха като противозаконна и дискриминационна. Полицията употребява сълзотворен газ и гумени патрони, с цел да разпръсне стачкуващите, останали след прочитането на изказването. Сред присъстващите няколко стотин индивида се чуваха викания като " един до друг против фашизма " и " няма да мълчим ".

" Амнести интернешънъл " прикани Турция да вдигне възбраната за парада. От организацията обявиха, че управляващите са отхвърлили всички препоръчани места за провеждането й в града, определяйки ЛГБТ общността като " обществено нежелателна ".

Прайдът в Истанбул се организираше без произшествия в продължение на повече от десетилетие. Но за последно бе позволен през 2014 година и оттогава управляващите го не разрешават. Хомосексуалността не е закононарушение в Турция, за разлика от доста други мюсюлмански страни, само че хомофобията остава необятно публикувана. " Ройтерс " отбелязва, че преди на парада са се събирали десетки хиляди хора.

Новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу в петък изрази поддръжка за ЛГБТ парада на среща с задгранични медии, като сподели, че всяка проява би трябвало да бъде разрешена стига да е мирна. Той уточни, че ще попита валийството за какво парадът се не разрешава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР