Турската полиция е задържала стотици работници, протестиращи срещу лошите условия

...
Турската полиция е задържала стотици работници, протестиращи срещу лошите условия
Коментари Харесай

Турската полиция задържа стотици протестиращи работници от новото летище на Истанбул

Турската полиция е задържала стотици служащи, протестиращи против неприятните условия на труд на новото летище в Истанбул, което би трябвало да отвори порти идващия месец, заяви през днешния ден синдикален водач, представен от организация Ройтерс.

Протестът стартира след случай в петък с рейс с служащи, при който пострадаха 17 души, сподели синдикалният водач Йозгур Карабулут. Хиляди служащи се включиха в демонстрацията, която бе разпръсната от полицията и жандармерията със сълзотворен газ, сподели синдикалният водач, предава Българска телеграфна агенция.

" Те нахлуха в общежитията на служащите с 30 жандармеристи, изкъртиха порти и задържаха към 500 души ", сподели Карабулут за Ройтерс по телефона. Той уточниа, че приказва от локалната жандармерия, където се пробва да освободи служащите.

Опозиционният народен представител Али Баяр от прокюрдската Демократична партия на народите сподели, че са арестувани към 400 души.

Общежитията на служащите " наподобяват като лагер за интернирани "...Когато отидохме там тази заран, бойци от жандармерията към момента задържаха служащи ", сподели Баяр за Ройтерс.

Новото летище е един от огромните планове на президента Реджеп Тайип Ердоган. То би трябвало да бъде най-голямото в света. По време на 15-годишния взрив в строителството под управлението на Ердоган, в Турция бяха издигнати мостове, пристанища и железопътни линии, които преобразиха страната, отбелязва Ройтерс.

Бумът бе подхранен от евтиния дълг, само че Ердоган сподели през вчерашния ден, че държавното управление замразява вложенията, с цел да овладее инфлацията и да поддържа турската лира, която тази година загуби към 40 % от цената си по отношение на $.

Летището би трябвало да отвори порти в края на октомври, само че Карабулут сложи това под подозрение, защото съгласно него са нужни още два месеца работа.

Синдикатите от дълго време се оплакват от неприятните условия на труд и сигурност на обекта, само че поради изключителното състояние, въведено след опита за прелом през юли 2016 година, правото за образуване на стачки и митинги бе лимитирано. Извънредното състояние бе анулирано през юли т.г.

През февруари министерството на труда заяви, че 27 служащи са починали на обекта от началото на работата там през 2015 година, множеството от тях - при трудови произшествия или от здравословни проблеми.

Работниците се оплакват от неприятна храна, буболечки в леглата и бавене на заплати. Снимки, качени от тях онлайн, демонстрират напукани тавани и стени в контейнерните домове, където са настанени.

Операторът на летището IGA заяви, че изпълнителният шеф Кадри Самсунлу се е срещнал с представители на синдикатите и преглежда техните недоволства.

Карабулут сподели, че синдикатът е получил единствено устни обещания от IGA и упорства за писмени задължения. Той добави, че множеството служащи няма по какъв начин да продължат да стачкуват. " Повечето от тях трябваше да отидат на работа през днешния ден под напън и под закани ", сподели синдикалният водач. " Така че, те отидоха на работа през днешния ден без предпочитание, само че желаят обществеността да знае, че те ще продължат да стачкуват тази вечер, в случай че сътрудниците им не бъдат освободени ", добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР