Турската полиция е задържала днес за разпит двама журналисти в

...
Турската полиция е задържала днес за разпит двама журналисти в
Коментари Харесай

Турция арестува двама журналисти за политически и военен шпионаж

Турската полиция е задържала през днешния ден за разпит двама публицисти в границите на следствие за хипотетичен "политически и боен шпионаж ", съобщи Асошиейтед прес, като се базира на Анадолската организация.

Журналистът Исмаил Дюкел, представител в Анкара на телевизионния канал Теле1, и журналистката Муйесер Йълдъз от новинарския уебсайт Ода ТВ са разпитвани от полицията за битка с тероризма.

Ода ТВ заяви, че Йълдъз, която написа информации по военни тематики, е била арестувана след полицейска интервенция в дома й. Полицаи са претърсили дома й и са конфискували електронни материали, заяви уеб сайтът.

Миналия месец турските управляващи упрекнаха седем публицисти, в това число двама редактори и един кореспондент от уеб страницата Ода ТВ, в нарушение на закони за разследващата работа поради изявления за гибелта на чиновник от разузнаването, погубен в Либия. Журналистите ще бъдат съдени по-късно този месец.

Общо 85 публицисти и други медийни служащи се намират в затвори в Турция по силата на закони за битка с тероризма, съгласно синдиката на турските публицисти. Много от тях са арестувани при чистките, подхванати след опита за прелом от юли 2016 година

Турските управляващи акцентират, че публицистите са преследвани поради незаконни действия, а не поради журналистическата им работа.

Турските управляващи са издали през днешния ден заповеди за арест за общо 149 души, измежду които главно представители на силите за сигурност, обвинени за връзки с Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/, заяви Анадолската организация.

В рамките на следствие на основната прокуратура в Балъкесир /Северозападна Турция/, обхващащо 13 окръга на страната и ориентирано против конструкция на Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ в границите на полицията, са издадени заповеди за арест за 74 някогашни полицейски чиновници, отстранени от органите на реда, в това число седем някогашни полицейски шефове и началници.

Въпросните лица са упрекнати, че са осъществявали контакт с така наречен "тайни имами " /ръководни членове на ФЕТО, които са давали инструкции на почитатели на групировката - бел.ред./.

Същевременно в границите на настрана следствие против ФЕТО в Газиантеп /Югоизточна Турция/ и още 15 окръга на страната е издадена заповед за арест на 33 обвинени лица, в това число 24 настоящи полицейски чиновници.

Освен това прокурори в Бурса са издали заповед за арест на 42 души, в това число шестима настоящи военнослужещи, в границите на следствие против ФЕТО в окръг Бурса и още 15 окръга на страната.

Според турските управляващи Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ на живеещия в Съединени американски щати мюсюлмански просветител Фетхуллах Гюлен стои зад опита за прелом в Турция през юли 2016 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР