Турската полиция е задържала 418 души в разследване срещу Кюрдската

...
Турската полиция е задържала 418 души в разследване срещу Кюрдската
Коментари Харесай

Турция отстрани трима кметове и задържа над 400 души в операция срещу ПКК

Турската полиция е задържала 418 души в следствие против Кюрдската работническа партия (ПКК), заяви вътрешното министерство в " Туитър ".

Операцията се е състояла в 29 провинции. Информацията се появи след известието, че турските управляващи са заменили " краткотрайно " трима кметове в югоизточни градове - Диарбекир, Мардин и Ван, пишат " Хюриет дейли нюз " и " Ройтерс ". Обвиненията съгласно вътрешното министерство са, че членуват в терористична организация и популяризират терористична агитация и до момента в който тече следствието, няма да заемат постовете си като " защитна мярка ".

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че такива дейности ще последват против заемащи изборни длъжности, в случай че се открие, че имат връзка с ПКК. Според " Ройтерс " се чака събитията от тази заран да засилят напрежението в югоизточната част на страната.

На мястото на кметовете ще работят назначените от страната шефове на провинции (и трите града са основните в провинции със същото име).

През 2016 година десетки кметове бяха отстранени поради сходни обвинявания малко след несполучливия опит за прелом. Освен това Ердоган от години упорства, че прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН, последното преобразяване на неведнъж забранявана политическа кюрдска организация) е обвързвана с ПКК.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР