Турската полиция е арестувала 47 души в операция, насочена към

...
Турската полиция е арестувала 47 души в операция, насочена към
Коментари Харесай

В Турция арестуваха 47 заподозрени поддръжници на пуча

Турската полиция е арестувала 47 души в интервенция, ориентирана към хипотетични поддръжници в редиците на армията на мрежа, упрекната от Анкара за организирането на несполучливия боен прелом преди две години, заяви телевизия CNN Turk.

Операцията, която стартира във вторник, е била ориентирана против 124 души, упрекнати, че са почитатели на живеещия в заточение в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен.

Анкара упреква Гюлен, че е " мозък " на несполучливия пуч на 15 юли 2016 година, обвиняване, което той отхвърля.

Заподозрените са работили като религиозни съветници на висши военни. Операцията, която е била съсредоточена в региона на централния турски град Коня и се е разпростря в 31 вилаета, се осъществя преди утрешните президентски и парламентарни избори в Турция.

Турските управляващи арестуваха 160 хиляди души и отстраниха от служба съвсем същия брой държавни чиновници след опита за прелом. От този брой повече от 50 хиляди души са публично упрекнати и държавни в пандиза по време на правосъдния развой.

Критиците на президента Реджеп Тайип Ердоган показват, че е употребявал несполучливия прелом като претекст да потиска инакомислието в страната. Турските управляващи настояват, че ограниченията са нужни за битка със заканите за националната сигурност.

Ердоган, който господства турската политика в продължение на 15 години, евентуално ще завоюва президентските избори, само че чак след балотаж при започване на юли, демонстрират социологическите изследвания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР