Турската полиция блокира действията на демонстранти, които се опитват да

...
Турската полиция блокира действията на демонстранти, които се опитват да
Коментари Харесай

Полицията в Истанбул блокира демонстрация за арменския геноцид

Турската полиция блокира дейностите на стачкуващи, които се пробват да проведат самодейност в Истанбул във връзка кланетата от 1915 година и насилственото депортиране на арменци .
Войските на Османската империя - предшестваща днешна Турция - са виновни за всеобщите убийства на арменци, само че Турция постоянно отхвърля, че случаят е геноцид.
Днес Франция организира първия си " народен ден за възпоменание на арменския геноцид " в ход, който разгневи турското държавно управление.
Около 100 стачкуващи, в това число някои френски и европейски депутати, се пробваха да проведат гала в Истанбул, с цел да отбележат убийствата, само че срещнаха опозиция от полицията, съобщи кореспондент на Агенция Франс Прес.
" Вече 9 години се организират тези възпоменания за арменския геноцид и за първи път страната ни пречи ", споделя Бенджамин Абтан, един от деятелите на митинга в Истанбул, съобщи БГНЕС.
Арменците означават кланетата на 24 април - денят през 1915 година, когато хиляди арменски интелектуалци, обвинени в прикриване на националистически настроения и неприязън към османското господство, са подложени на репресии.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани за реакция от френския водач Еманюел Макрон - " политически дилетант " за френското честване – като уточни злоупотребите на френските войски по време на колониалната ера.
" Ако погледнем към тези, които се пробват да дадат уроци по правата на индивида или демокрацията на Турция по арменския въпрос и битката против тероризма, виждаме, че всички те имат кърваво минало ", съобщи турският водач.
Френският министър председател Едуар Филип ще управлява възпоменанията в Париж, по време на които ще изнесе тирада и ще сложи цветя на Паметника на арменския геноцид, повдигнат на северния бряг на река Сена през април 2003 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР