Турската първа дама Емине Ердоган подчерта изключителното значение на борбата

...
Турската първа дама Емине Ердоган подчерта изключителното значение на борбата
Коментари Харесай

Емине Ердоган: Всяка секунда светът разхищава 41 тона храна, а 820 млн. души се борят с глада

Турската първа дама Емине Ердоган акцентира изключителното значение на битката с изменението на климата и опазването на околната среда по време на събитие в понеделник в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.


" Нашият общ дом, светът, все по-често ни припомня, че изменението на климата е най-належащият ни проблем ", сподели Ердоган, цитирайки " изключителните бедствия ", които засегнаха Турция, Либия, Гърция, България и Грузия.

Първата дама направи забележките по време на събитието " Път към световно придвижване за нулеви боклуци " в Турския дом, на което участваха висши чиновници на Организация на обединените нации, дипломати и кметът на Ню Йорк Ерик Адамс.

" Критичният предел на климатичната рецесия е пред нас и през днешния ден би трябвало да преминем оттатък полемиките и оценките към осъществяването на незабавни проекти за деяние ", добави тя.

Подчертавайки нуждата от излизане от спиралата на несъразмерната индустриализация в името на опазването на околната среда, първата дама означи, че човечеството се е трансформирало в консуматорско общество, заобиколено от артикули за еднократна приложимост. Тя показа потресаващия факт, че всяка секунда светът създава 127 тона храна, като 41 тона се разхищават, а 820 милиона души се борят с глада. Първата дама разкри и тревожната статистика, че всяка минута в света се продават 1 милиард пластмасови бутилки. Тя изрази угриженост, че забележителна част от тези боклуци попадат в моретата и океаните, застрашавайки морския живот. Тя също по този начин предвижда, че годишното произвеждане на 2 милиарда тона битови боклуци може да нарасне до 4 милиарда тона до 2050 година, наблягайки неподходящите последствия от такова високо ползване както върху ръководството на отпадъците, по този начин и върху изчерпването на естествените запаси.

Турските управляващи вкараха самодейността " Нулеви боклуци " през 2017 година Първата дама съобщи, че тя е помогнала да се предотврати ненужното потребление на 650 млн. тона първични материали и е икономисала вода, равняваща се на потребностите на 2 млн. фамилии.

" Днес сме очевидци по какъв начин семето на нулевите боклуци, което засадихме в моята страна, се трансформира в могъщо дърво, чиято сянка ще предложи хладина на целия свят ", сподели тя.

Първата дама също по този начин уточни, че въпреки тези достижения в Турция да са обилни, те не са задоволителни, с цел да се обърне световната наклонност. Тя акцентира, че страните, които способстват доста за световното замърсяване, би трябвало да поемат по-голяма отговорност.

От своя страна кметът на Ню Йорк благодари на първата дама за напъните ѝ, като съобщи, че е извънредно значимо да се предотврати изхвърлянето на боклуци, с цел да се подсигурява, че хората имат опция да поддържат здравословен хранителен режим, без да вредят на околната среда.

" Не можем да продължаваме да произвеждаме най-високо равнище на излъчвания и разрушителното за планетата държание ", сподели той и добави: " Благодаря ви за визията, за мъдростта и разбирането, че сме длъжни да поддържаме живота на майката природа. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР