Турската отбранителна компания Baykar започва изграждането на фабрика близо до

...
Турската отбранителна компания Baykar започва изграждането на фабрика близо до
Коментари Харесай

Турската Baykar вече строи завода за бойни дронове в Украйна

Турската отбранителна компания Baykar стартира построяването на фабрика покрай Киев. Очаква се в новия цех да се създава или към този момент прочулият се с успеваемостта си при защитата на украинската столица военен дрон Bayraktar TB2, или по-новият модел TB3.

Нашата фабрика се строи... имаме потребност от 12 месеца, с цел да я приключим. След това ще преминем към инсталирането на машини, съоръжение и основаването на организационна конструкция “, споделя основният изпълнителен шеф на Baykar Халук Байрактар по време на международното ревю за защита (WDS) в Рияд.

Байрактар прибавя, че се чака новата фабрика да създава към 120 машини всяка година, само че към момента не е ясно дали ще се концентрира върху моделаTB2, или върху TB3.

Фабриката в Украйна е огромна, планираме да наемем към 500 души “, споделя той пред Reuters.

Предполага се, че ТВ3 може да стои по-дълго във въздуха, да реализира по-големи височини и да носи повече оръжия от ТВ2.

Новият модел има дарба да сгъва крилата си, да каца и излетява от транспортен съд. Първият тестов полет на дрона бе осъществен през октомври предходната година, а през януари бе подложен на проби за систематична идентификация и продуктивност. През 2024 година ще стартират проби за муниции и излитане-кацане.

Относно проблемите със сигурността, свързани с продължаващия боен спор и бомбардировките на Кремъл против Украйна, в това число Киев, Халук Байрактар споделя, че проектите са „ изцяло изпълними “ и „ нищо “ не може да ги спре.

Дроновете на турския магнат получиха известност откакто участваха във военни спорове в голям брой страни, в това число и във войната в Украйна, където TB2 помогнаха за противодействието на съветските сили при започване на нашествието през февруари 2022 година

Фирмата е сключила контракти за доставка на дронове TB2 с 30 страни.

От Baykar имат проекти и за създаване на цех и в Саудитска Арабия през идващите две години. А предишното лято двете страни се договориха за доставката на Bayraktar Akıncı – различен тип дрон.

Компанията производител на модела TB2 се трансформира в водач в отбранителната и галактическа промишлености през 2021 и 2022 година, съгласно данните на Асамблеята на турските експортьори (TIM). Тя реализира 31% от целия експорт на тези промишлености през 2023 година

Главният изпълнителен шеф споделя, че Bayraktar счита да удвои вътрешното произвеждане на модела Akıncı, което сега е на равнище единствено 36 единици. Производството на TB2 е 230 единици.

По публикацията работи Цветелина Чучукова.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР