Турската опозиция ще обяви свой общ кандидат за предстоящите президентски

...
Турската опозиция ще обяви свой общ кандидат за предстоящите президентски
Коментари Харесай

Турската опозиция се явява с общ кандидат за президентските избори

Турската съпротива ще разгласи собствен общ претендент за идните президентски избори през февруари, съобщи Абдулкадир Селви, колумнист на вестник " Хюриет ", непосредствен до държавните кръгове.

Следващите общи избори в страната - както президентски, по този начин и парламентарни - са планувани за 18 юни 2023 година Но предходната седмица Ердоган разгласи, че изборите ще бъдат изтеглени за по-ранна дата, с цел да се " вземат поради сезонните условия ".

" За февруари е планувано взаимно оповестяване на общ претендент за президент, формата на предизборния съюз и мандата на шестимата водачи ", сподели колумнистът.

Управляващата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и Партията на националистическото придвижване (ПНД) по-рано образуваха Алианс на народа. Лидерът на турските националисти Девлет Бахчели съобщи, че президентът Таип Ердоган ще бъде претендентът на Алианса на народа на идните избори. Самият президент дълго време не разяснява номинацията, само че на среща със свои поддръжници разгласи, че има намерение да се бори за поста на държавен глава, като прикани главния си противник Кемал Кълъчдароглу, водач на най-голямата лявоцентристка опозиционна Народно-републиканска партия на Турция, да разгласи името на опозиционния претендент.

Междувременно се организират периодически срещи на водачите на шестте опозиционни партии, на които участват Мерал Акшенер, началник на Добрата партия (Iyi parti), Темел Карамоллаоглу, ръководител на дясната сунитска Партия на щастието (SP), Гюлтекин Уйсал, началник на кемалистко-консервативната Демократическа партия, Али Бабаджан, водач на демократичната Партия на демокрацията и пробива (DEVA), и Ахмет Давутоглу, някогашен министър-председател на Турция и началник на партията „ Бъдеще “.

След първата среща шестимата водачи на турските опозиционни партии направиха изказване за правене на меморандум по отношение на прехода на страната към " засилена парламентарна система на ръководство ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР