Турската офанзива в Северна Сирия срещна незабавна и категорична реакция

...
Турската офанзива в Северна Сирия срещна незабавна и категорична реакция
Коментари Харесай

Европа осъди турската офанзива в Северна Сирия

Турската атака в Северна Сирия срещна незабавна и безапелационна реакция в Европа. В общо изказване на 28-те страни членки Европейски Съюз прикани Турция " да приключи едностранните военни дейности ". Русия не е оповестила позиция, само че външният министър Лавров разяснява, че проблемите в района би трябвало да се вземат решение посредством разговор сред Дамаск и кюрдите.


Жители на сирийския граничен град Рас ал Айн бягат от домовете си. След ударите на турската авиация и артилерия има ранени цивилни, оповестяват организациите. Турският президент Реджеп Ердоган разгласи задачите на интервенцията.
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Заедно с нашите командири ще премахнем терористичния кулоар. Нашата борба не е против цивилни. Няма да се подхващат стъпки против цивилни.
Турция има проблеми със сигурността, само че е значимо да заобикаля дейности, които могат да дестабилизират в допълнение района, уточни генералният секретар на НАТО Столтенберг.

Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: Разчитам на Турция да работи сдържано и дейностите в Северна Сирия да бъдат пропорционални и премерени. Не бива да подлагаме на риск това, което постигнахме против общия ни зложелател Ислямска страна.
Брюксел отхвърли проектите на Анкара за основаване на специфична зона по границата със Сирия.

Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: Трябва да кажа: Ако турският проект включва така наречен зона за сигурност, не очаквайте Европейският съюз да заплаща за това. Устойчиво решение на сирийския спор може да се реализира единствено посредством същински политически преход.
Утре Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще разиска при закрити врата обстановката в Сирия. Според дипломати съвещанието е по искане на пет европейски страни - Англия, Франция, Германия, Белгия и Полша.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР