Турската лира задълбочи тежките си загуби и се срина до

Турската лира задълбочи тежките си загуби и се срина до ...

Тръмп удвои митата върху турските метали. Срина лирата до ново дъно.

Турската лира задълбочи тежките си загуби и се срина до нови дъна, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще удвои митата върху вносa на стомана и алуминий от Турция. Стоманата вече ще бъде облагана с 50%, а алуминият - с 20%.

Турската валута се обезцени с 14%, спадайки до ново рекордно дъно спрямо долара (6.8000 лири за долар към 16:30 българско време) и продължава свободното падане. Паричната единица поевтиня най-много от 2001 г. насам.

Лирата е без конкуренция като най-лошо представящата се парична единица през 2018 г., а сривът й засегна и останалите валути на развиващите се пазари, съобщава Bloomberg.

Основните индекси на борсата в Истанбул спаднаха, като този на 100-те най-големи компании е на 2-годишно дъно, а банковият индекс се понижи с 11% до най-ниското си ниво от 4 години и половина. Акциите на турските производители на стомана Kardemir и Erdemir също се понижиха.

Тръмп съобщи за повишаването на митата, използвайки профила си в Twitter. Реакцията му дойде след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от турците да обменят златото, доларите и други чуждестранни валути, които притежават, в турски лири.

"Обменете еврото, доларите и златото, които държите под вашите възглавници в лири в нашите банки. Това е вътрешна и национална борба", заяви Ердоган, цитиран от Associated Press.
По думите на държавния глава Турция е изправена пред "икономическа война", но тя ще отговори на държавите, които са я започнали.

"Днес сме изправени пред икономически атаки и трябва да защитим нашата страна", каза Ердоган. Икономическата атака срещу нас сега е същата като опитите за преврат срещу нас. Призовавам страната ни да увеличи продукцията, да увеличи износа", заяви той.

Индексът на турските акции MSCI Turkey ETF се понижи с 15% в предварителната търговия в САЩ. Той изгуби 42.3% от стойността си от началото тази година, предаде CNBC.

Турция е изнесла стомана за 1.04 млрд. долара и алуминий за 60 млн. долара в САЩ през 2017 г. Тя ще изгуби 266.5 млн. долара от митата върху металите, които вече бяха наложени през юни, според вестник Hurriyet. Тази цифра вероятно ще се удвои при обявените от Тръмп двойни мита. /money.bg

Източник: dnesplus.bg